1️⃣ Sahi Adım Neydi, Polat Özlüoğlu: Kitap, hayatın acımasız yüzleşmelerine, bitmek bilmeyen özlemlerin sızısına, yalnızlıkla dolu yaşamlara ve faniliğin gölgesinde kalan aşklara ışık tutuyor.
Anlatı hakkında: Özlüoğlu, öykülerinde toplum tarafından dışlanmış, baskı altındaki kadınların ve marjinalleştirilen cinsel kimliklerin sesini yükseltiyor. Şiirsel ifadeleri ve şarkı sözleriyle bezeli bu öyküler, yakın tarihin izlerini taşıyan, iyileşmeyen yaralarla dolu bir geçmişe nostaljik bir bakış atarken okurlarını adeta zamanda bir salıncağa oturtuyor.
2️⃣ Öyle Bir İstanbul, Berken Döner: Eser, İstanbul’un sokaklarında gezinen, şehrin ruhuyla konuşan ve kentin sessiz tanıklarıyla sohbet eden yazarın deneyimlerini biraraya getiriyor. Gazete Duvar’da yer almış yazılarından derlenen bu kitap, kişisel anılar ve aile hikâyeleri aracılığıyla İstanbul'un çok katmanlı portresini çiziyor.
Odak noktası: Tepebaşı Dram Tiyatrosu’nun ilk baleti Garbis Baltaoğlu’ndan Zıvartnots Korosu için emek veren Kevork Çağlıçubukçu’ya, Büyük Yeni Han’ın gümüş ustası Bedros Damar’dan şehrin hafızasında şapkalarıyla yer edinen Katia Kiracı’ya kadar birçok kişisel öykü, İstanbul’un zengin geçmişini ve kültürel yapısını alternatif bir perspektiften okuyuculara sunuyor.
3️⃣ Anadolu’da Bir Devrimci Prenses, Zeynep Oral: Anlatı, Prenses Cristina Trivulzio Belgiojoso’yu, 19. yüzyıl İtalya’sında aristokratik kökenine ve o dönemin erkek egemen yapısına meydan okuyarak kadın hakları, ulusal birlik ve bağımsızlık için mücadele eden bir aktivisti anlatıyor.
Geçmişten: Hayatını ideallerine adayan Prenses Cristina, sürgün ve mücadelelerle dolu bir ömür sürdü, ancak asla pes etmedi. Servetini, inandığı davaya adayan arkadaşlarına yardım etmek, yazılarını yayımlamak ve bildiriler dağıtmak için harcadı. Zor zamanlarda Osmanlı İmparatorluğu’na sığınan Prenses, Anadolu’da açık kollarla karşılandı ve Safranbolu’daki çiftliğinde huzuru bulduğunu ifade etti.
kaynak:Aposto gündem