Su içmek böbrek sağlığı için oldukça önemlidir. İnsan vücudunun büyük bir kısmının sudan oluştuğu da bilinir. Gün içerisinde tüketilen su miktarının bir kısmı terleme ve idrar yolu ile vücuttan atılır.

Bu sebeple gün içerisinde bol su tüketmeye dikkat etmek gerekir. Su tüketimi her ne kadar insan vücudu için faydalı olsa da fazla su içmenin zararları bulunur. Suyun fazla tüketiminin insan sağlığına zarar vermemesi için günlük içilen su miktarının gereğinden fazla olmaması gerekir.

Fazla Su İçmenin Zararları Nelerdir?
Fazla su içmenin zararları hakkında birçok farklı bilgiye rastlamak mümkün. Kişinin çok fazla su tüketmesine bağlı olarak beyindeki hücreler zarar görmeye başlar. Aşırı su tüketen kişilerin beynindeki bu hücreler bir süre sonra şişmeye başlar.

Hücrelerin şişmesi ise kişinin kafatasına basınç uygular. Böylelikle kişide su zehirlenmesi belirtileri oluşmaya başlar. Fazla su içmenin zararları arasında ki en önemli madde de su zehirlenmesi olarak bilinir.

Su zehirlenmesi insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli bir durumdur. Zehirlenmeye bağlı olarak kişinin beyin fonksiyonları zarar görmeye başlar. Kişinin kanında bulunan sodyum seviyesi yavaş yavaş azalmaya başlar.

Kandaki sodyum seviyesi düşmeye başladıkça, vücut sıvıları hücrenin dışından içeri doğru hareket etmeye başlar. Sıvıların hücreden içeri doğru hareket etmesi sonucunda ise hücrelerde şişme meydana gelir. Hücrelerin şişmesi ile birlikte kişinin sağlığı riske girer. Fazla su tüketen kişilerde; sık sık idrara çıkma, aşırı yorgunluk hali ve ishal görülme riski yüksektir.

Fazla Su İçmeyi Bırakmanın Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?
Su içmek yaşamamız için gerekli bir durumdur. Susuz kalmak insanların hayatını riske atan bir durum olduğu gibi fazla su içmenin zararları da vardır. Kısacası az su içmekte çok su içmekte oldukça zararlı bir durumdur.

Fazla su tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan su zehirlenmesi, kişinin ölümüne sebebiyet verebilecek kadar tehlikeli bir durumdur. Fazla su tüketimini bırakmak ve gerekli miktarda su içmek, kişinin daha sağlıklı bir hayat sürmesini sağlar.

Aşırıya kaçılmadan tüketilen su, böbrek sağlığından cilt sağlığına kadar birçok alanda kişiye fayda sağlar. Günde içilen sekiz bardak su ile kişinin böbreklerindeki toksinlerden arınması sağlanır. Yeterli miktarda su tüketimi ile kişinin vücudunda yer alan elektrolotlar dengelenir.

Aynı zamanda tüketilen gıdaların sindirim sisteminde rahat bir şekilde sindirilebilmesi de yeteri miktarda su tüketimi ile gerçekleşir. Fazla su içmeyi bırakan kişilerin sindirim sistemi hastalıkları düzelmeye başlayacaktır. Tabi ki su miktarının fazla azaltılması da oldukça tehlikelidir.

Fazla Su İçmek Hangi Organlara Zarar Verir?
Fazla su içmek kişinin vücudundaki neredeyse bütün hücrelere zarar verir. Fakat fazla su tüketiminin en çok zarar verdiği organ beyin olarak bilinir. Fazla su içmenin zararları arasında da en önemlisi beyinin hasar almasıdır.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde Çıkan Orman Yangını Ekiplerin Hızlı Müdahalesi ile Söndürüldü Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde Çıkan Orman Yangını Ekiplerin Hızlı Müdahalesi ile Söndürüldü

Kişinin kafatasında oluşan baskı, birçok farklı hastalığı beraberinde getirir. Beyinde meydana gelen bu hasara bağlı olarak kişinin hayatını kaybetme riski de oldukça yüksektir. Fazla su tüketimi kadar fazla limonlu su tüketmenin zararları da vardır. Kısacası birçok şeyin fazlası zarardır demek mümkün.

Fazla Limonlu Su İçmenin Zararları Nelerdir?
Limonlu su tüketmenin bilinen bazı faydaları bulunur. Limonlu suyun içerisinde yüksek oranda C vitamini yer alır. Aynı zamanda antioksidan etkisi de bulunur. Fazla limonlu su tüketmenin zararları ise;

Hamilelik sürecinde aşırı limonlu su tüketimi kişinin sağlığına zarar verebilir. Bu sebeple doktora danışılmalıdır
Kişinin diş sağlığı zarar görebilir. Limon içerisinde yer alan asit, kişinin diş minelerinin zarar görmesine sebep olur
Fazla limonlu su tüketimi bazı mide problemlerinin (ülser, reflü,gastritvb) oluşmasına sebebiyet verir.

Fazla Tarçınlı Su İçmenin Zararları Nelerdir?
Limonlu su ve tarçınlı su genellikle detoks amaçlı kullanılan içecekler olarak bilinir. Diyet ve egzersiz yapan birçok kişi güne tarçınlı ya da limonlu su içerek başlıyor. Bu tarz içeceklerin kişiler üzerinde birçok faydası olsa da fazla tarçınlı su içmenin zararları hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir.

Günde bir bardaktan fazla tarçınlı su içilmemesi gerekir. Günlük su miktarına dikkat edilmesi gerektiği kadar bu tarz detoks içeceklerinin de belirli bir miktarda tüketilmesi gerekir. Tüketilen her yiyecek ve içeceğin fazlası kişinin sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Tarçınlı suyu maksimum on gün boyunca üst üste tüketmek gerekir. On günün sonunda ise tüketime ara verilmelidir. Aşırı şekilde tarçınlı su tüketimi kabızlık problemine sebebiyet verir.

Tansiyon ilacı kullanan kişilerin fazla miktarda tarçınlı su tüketmesi, kullanılan tansiyon ilaçlarının etkisini arttırır. Artan etki ile birlikte kişinin kan şekeri düşer. Ayrıca aşırı miktarda tüketilen tarçınlı su, mide rahatsızlıklarının ve sindirim problemlerinin oluşmasına da sebebiyet verir.

Fazla Su İçmenin Zararları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

AÇ KARNINA SU İÇMEK ZARARLI MIDIR?
Aç karnına içilen su oldukça faydalıdır. Tabi ki suyu aşırıya kaçmadan tüketmek gerekir. Günde maksimum 2,5 litre su içilmelidir. Aç karnına içilen su miktarı bir ya da iki bardak olmalıdır. Aç karnına su içmenin zararı, içilen su miktarına göre değişiklik gösterir. Sabahları kahvaltıdan önce bir ya da iki bardak su içmek, kişinin toksinlerden arınmasını sağlar. Bu durum alışkanlık haline geldiğinde ise bir süre sonra kişinin metabolizması da hızlanmaya başlar. Özellikle gastrit gibi mide problemi olan kişilerin sabah kahvaltıdan önce aç karnına iki bardak su içmesi çok faydalıdır. Aç karnına içilen su, mide asidini dengeler.

AŞIRI SU İÇME İSTEĞİNİN SEBEBİ NEDİR?
Bazı kişiler gün içerisinde fazla su içme isteği hisseder. Bu durumun farklı farklı nedenleri olabilir. Bazı günlerde meydana gelen aşırı su içme isteği normal olarak düşünülebilir. Fakat bu durumun kronik hale gelmesi tehlikelidir. Kişide oluşan aşırı su içme sebebinin nedenleri arasında;

-Aşırı egzersiz yapımı
-Yüksek hava sıcaklığı
-Tuzlu ve baharatlı yiyecekler tüketmek
-Fazla yağlı yiyecekler yemek
-İshal
-Kusma

Alkol tüketimi yer alır. Bunların haricinde ise su içilmesine rağmen geçmeyen su içme isteği vardır. Bu durum ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Su içilmesine rağmen susama hissinin geçmemesinin sebepleri arasında;
-Dehidrasyon
-Diyabet
-Hiperglisemi
-Kalp yetmezliği
-Karaciğer yetmezliği
-Sepsis ve böbrek yetmezliği yer alır.

FAZLA SU TÜKETİMİNİ NASIL ÖNLERİZ?
Fazla su tüketiminde bulunan kişilerin öncelikle günde ne kadar su içtiğini bilmesi gerekir. Günlük su miktarını azaltmak için su şişeleri ve mataralar kullanılabilir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken su miktarı göz önünde bulundurularak litrelik mataralardan su içilebilir. Hatta 2,5 litrelik büyük su mataralarını kullanmakta etkili olabilir. Böylelikle günlük su ihtiyacı rahatlıkla karşılanmış olacaktır. Yeterli miktarda su içilmesine rağmen susuzluk ihtiyacını gideremeyen kişilerin ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

Su ihtiyacının neden giderilemediği hakkında sadece muayene sonrasında bilgi verilebilir. Bu durum bir rahatsızlığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yapılan muayeneler sonrasında kişide bir rahatsızlık olup olmadığına karar verilir. Kişinin herhangi bir sağlık sorunu olması halinde ise reçeteli ilaçlar ile ya da farklı tedavi yöntemleri ile kişinin sağlığına kavuşması sağlanır.