AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu kimdir? Galip Ensarioğlu kaç yaşında, aslen nereli ve mesleği ne? AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu kimdir? Galip Ensarioğlu kaç yaşında, aslen nereli ve mesleği ne?

Diyarbakır eski Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı kimdir, aslen nereli, kaç yaşında, neden tutuklandı? İşte tüm detaylar...

Selçuk Mızraklı Kimdir?

Diyarbakır eski Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, 1963 yılında Siverek'te doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, 1991 yılında Diyarbakır’da doktor olarak çalışmaya başlamıştır. Cerrah olarak görev yapmasının yanı sıra, Diyarbakır Tabip Odası’nda da aktif rol almıştır. 2000 yılından itibaren Demokratik Toplum Kongresi'nde (DTK) çeşitli görevlerde bulunmuş, bu faaliyetleri nedeniyle 2017 yılında iki ay tutuklanmıştır.

2019 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) adayı olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mızraklı, görev süresinin beşinci ayında tutuklanarak görevinden alınmış ve yerine kayyum atanmıştır. Ayrıca, 27. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) HDP Diyarbakır milletvekili olarak da görev yapmıştır.

Selçuk Mızraklı Neden Tutuklandı?

Adnan Selçuk Mızraklı, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla yargılanmış ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştır. 2020 yılında Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen mahkûmiyet kararı, 2022 yılında Yargıtay tarafından eksik araştırma gerekçesiyle bozulmuş, 2023 yılında yapılan yeniden yargılamada aynı mahkeme, Mızraklı'ya aynı cezayı vermiştir.

Yargıtay, Mızraklı’nın PKK/KCK terör örgütüyle irtibatlı olduğu gerekçesiyle kapatılan bir dernekte aktif rol aldığını belirterek, bu derneğin PKK/KCK mensuplarının ailelerini örgütlediğini ve çeşitli eylemler planladığını ifade etmiştir. Ayrıca, Mızraklı'nın yaralanan teröristleri kayıt dışı tedavi ettiği ve örgüt yöneticileriyle irtibatlı olduğu tespit edilmiştir.

Şu Anki Durumu Nedir?

Adnan Selçuk Mızraklı, şu anda Edirne Cezaevi’nde bulunmaktadır ve aynı cezaevinde Selahattin Demirtaş ile kalmaktadır. İleri düzeyde İngilizce ve orta düzeyde Kürtçe bilmektedir. Evli ve üç çocuk babası olan Mızraklı'nın yargı süreci, siyasi ve hukuki tartışmalara neden olmaktadır.

Editör: Havva Andırır