Bursa'da jandarma ekipleri tarafından düzenlenen bir operasyonda, 1. yüzyıla ait ceylan derisinden papirüs üzerine Aramice yazılı İncil ele geçirildi. İstanbul'da ikamet eden bir şahsın, elinde bulunan bu tarihi eseri Bursa'daki tarihi eser kaçakçılarına satmayı planladığı bilgisi üzerine harekete geçen jandarma ekipleri, şahsı takibe aldı.
Tarihi eserin alıcısı tarafından gönderilen eksperler, kitabın incelemesini yaptıktan sonra bu nadide İncil'e 10 milyon dolar değer biçti. Manisa ve İstanbul'dan Bursa'ya gelen 6 tarihi eser kaçakçısı, kitabı almak için bir kafede pazarlık yaparken, jandarma ekiplerinin düzenlediği operasyonla suçüstü yakalandılar.
Ele geçirilen 26 sayfalık ceylan derisi üzerine Aramice yazılmış tarihi eser, Hz. İsa'nın havarilerinden Barnabas'ın kaleme aldığı 'kayıp' İncil olabileceği iddiasını gündeme getirdi. Tarihi eserin, kayıp Barnabas İncili olup olmadığının incelenmesi için müzeye teslim edileceği bildirildi. Bu önemli bulgu, tarihi eser kaçakçılığına karşı verilen mücadelede önemli bir başarı olarak görülüyor.
Gözaltına alınan 6 kişiden Abdurrahman A., Halil K. ve Seyithan Ş. çıkarıldıkları adli mercilerce tutuklandı. Diğer 3 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Olayla alakalı soruşturma sürdürülüyor.
Birinci yüzyıl dönemine ait ceylan derisinden papirüs üzerine Aramice yazılı İncil’in üzerinde ’Hazreti İsa’ figürleri olduğu belirtildi.
BARNABAS İNCİLİ OLMA İHTİMALİ
Rivayete göre Barnabas, Hazreti İsa’nın ana dilinde İncil’i kaleme alan en yakınındaki katiplerinden biri. O günden sonra gün yüzüne çıkamayan İncil’in 4 kopyasından biri 1981 yılında Hakkari’de bir mağarada köylülerce bulunuyor. Ancak o İncil’in de akıbetinin ne olduğu, kimler tarafından nereye götürüldüğü ve nerede saklandığı bilinmiyor.