Türkiye'nin Avusturya'yı 2-0 yendiği maçta attığı gollerle dikkatleri üzerine çeken Merih Demiral, gol sevinci sırasında yaptığı Bozkurt işaretiyle gündeme geldi. Ancak bu hareket, Almanya'nın UEFA'ya başvurusuyla sonuçlanan bir soruşturma sürecini başlattı. Peki, Bozkurt işareti nedir ve neden tartışma yaratıyor?

Girona - Athletic Bilbao maçı ne zaman saat kaçta? (06 Ekim 2024) Taraftarium, İdman Tv, Justin, beIN Sports, Tod TV, Bein Sports 2, S Sport Plus, beIN Sports 1 Girona - Athletic Bilbao maçı ne zaman saat kaçta? (06 Ekim 2024) Taraftarium, İdman Tv, Justin, beIN Sports, Tod TV, Bein Sports 2, S Sport Plus, beIN Sports 1

Bozkurt İşareti ve Anlamı

Bozkurt, Türk mitolojisinde önemli bir sembol olarak kabul edilir. Türk, Moğol ve Altay kültürlerinde kutsal bir varlık olarak görülen bozkurt, aynı zamanda milli sembol olarak da öne çıkar. Türk hakanları tarafından zafer ve başarı işareti olarak kullanıldığı bilinmektedir. Alparslan Türkeş'in siyasi arenada bu işareti benimsemesiyle Türk siyasetinde de yer etmiştir.

Türk Mitolojisindeki Yeri

Bozkurt sembolü, Türkler için savaşçılığı, özgürlüğü, doğayla uyumu ve ulusal kimliği temsil eder. Geleneksel Türk çadırlarının direklerinde bozkurt başı motifleri bulunur ve Türk ulusuna yol gösteren bir figür olarak kabul edilir.

UEFA Soruşturması ve Ceza Durumu

UEFA, futbol sahalarında siyasi, ideolojik, dini veya ırksal propaganda içeren her türlü davranışı yasaklar. Bu kapsamda, Merih Demiral'ın Bozkurt işareti nedeniyle disiplin soruşturması açılması UEFA Disiplin Yönetmeliği'nin bir gereğidir. 31(4) maddesi uyarınca, bu tür eylemler para cezası veya maç men cezası ile cezalandırılabilir.

Cumartesi günü oynanacak olan Hollanda maçında ceza alıp almayacağı ise UEFA'nın vereceği karara bağlıdır. Türk futbolseverler ve kamuoyu, Merih Demiral'ın yapmış olduğu bu işaretin spor alanında yeri olup olmadığı konusunda farklı görüşler ileri sürmektedir.

Editör: Havva Andırır