Konya’nın Beyşehir ilçesinde, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur, keşfettiği yeni akrep türüne eşi Gülhanım Yağmur’un adını verdi. Yeni tür, “Euscorpius gulhanimae” olarak adlandırıldı ve bilim dünyasına duyurulmuş oldu.

Akrep Türü Nerede Keşfedildi?

Prof. Dr. Yağmur, Beyşehir Gölü Hacıakif Adası’ndaki saha çalışmaları sırasında gördüğü akrebin, daha önce tanımlanmamış olduğunu düşünerek literatür taraması yaptığını belirtti. Yapılan incelemeler sonucunda, akrebin Euscorpius cinsine ait daha önce tanımlanmamış bir tür olduğu tespit edildi. Bu keşif, Türkiye’de bilinen akrep türü sayısını 49’a, Euscorpius cinsine ait tür sayısını ise 17’ye yükseltti.

Telegram haberleri son dakika:Telegram kapandı mı, kapanacak mı? 9 Ekim 2024 Telegram son güncel durum nedir? Telegram haberleri son dakika:Telegram kapandı mı, kapanacak mı? 9 Ekim 2024 Telegram son güncel durum nedir?

2024 10 09 Akrep Esinin Ismi Aa

Yeni Türün Özellikleri Neler?

Yeni akrep türü, açık sarı, kırmızımsı ve kahverengi renk tonlarına sahip. Prof. Dr. Yağmur, bu türün kaideli uzun kıl sayısının en yüksek olan akrep türü olarak dikkati çektiğini ifade etti. Keşfin detayları, ABD’de yayımlanan Euscorpius dergisinde 19 Ağustos 2024 tarihinde bilim camiasıyla paylaşıldı.

Gülhanım Yağmur’a Teşekkür ve Anlamı Nedir?

Prof. Dr. Yağmur, yeni türün adını verirken eşine olan minnettarlığını vurguladı. "Çalışmalarıma verdiği destekten dolayı bu türe eşim Gülhanım Yağmur’un adını vererek Euscorpius gulhanimae olarak adlandırdım," diyerek, eşinin bilimsel çalışmalardaki katkısının önemini belirtti. Ayrıca, bu türün zehrinin insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmadığını da sözlerine ekledi.

Editör: Havva Andırır