-
Allah’a Şükretmek Rızkı Artırır: İbrâhîm Suresi'nin 7. ayetinde belirtildiği gibi, şükredenlere Allah'ın nimetleri artar. Ayrıca, Peygamberimiz (sav) de mal ve yaratılışça kendisinden üstün olanlara bakarken, kendisinden aşağıda olanları da göz önünde bulundurmanın önemini vurgulamıştır (Buhârî, Rikâk 30; Müslim, Zühd, 8; Tirmizî, Kıyâmet, 59).
-
İstiğfarı Çoğaltmak Rızkı Artırır: Câfer-i Sâdık Hazretleri, rızkı daralanların istiğfârı çoğaltmalarını önermiştir.
-
Vakıa Sûresi’ni Okumak Rızkı Artırır: Her gece Vâkıâ sûresini tilâvet eden kimsenin ebediyen fakirlik ve sıkıntı görmeyeceği belirtilmiştir (Beyhakî, Şuab, II, 492).
-
Akrabaya İyilik Rızkı Artırır: Peygamber Efendimiz (sav), rızkının çoğalmasını ve ömrünün uzamasını isteyenlerin akrabalarını kollayıp gözetmelerini önermiştir (Buhârî, Edeb 12, Büyûʻ 13; Müslim, Birr 20, 21).
-
Allah’a Yönelmek Rızkı Artırır: Resûlullah Efendimiz bir hadîs-i şerîflerinde, Allah Teâlâ'nın rızıkları ile vazifeli olan meleklere, kullarına göklerin ve yerin rızkını garanti etmelerini emrettiğini belirtmiştir (75 Kudsî Hadîs’in Tercüme ve Şerhi, Ebû Hüreyre).
-
Tevekkül ve Teslimiyet Rızkı Artırır: Hadis-i şerifte belirtildiği gibi, eğer bizler Allah’a gereği gibi güvenseydik, O bizi kuşları doyurduğu gibi rızıklandırırdı (Tirmizî, Zühd, 33).
Bu öneriler, rızkın artması ve bereketlenmesi için dikkate alınabilir. Unutmayın ki, her şeyden önce tevekkül ve teslimiyet gereklidir. Allah'ın emir ve yasaklarına uymak, O'na şükretmek ve istiğfar etmek, rızkımızın artmasına yardımcı olacaktır.
-
Tevbe Suresi 129. Ayet: "Eğer onlar yüz çevirirlerse de ki: Allah bana yeter. O'ndan başka ilah yoktur. Ben yalnız O'na tevekkül ettim. O, büyük arşın sahibidir."
-
En'am Suresi 17. Ayet: "Eğer Allah sana bir zarar dokunduracak olursa, onu giderecek yoktur. Ve eğer sana bir hayır dilerse (onu da geri çevirecek) yoktur. O, kullarının üzerine dilediğini verir. Ve O, bağışlayandır, merhamet edendir."
-
Borçluluk durumunda okunabilecek bir dua: "Allah’ım! Kullarından herhangi birine borçlu olduğum takdirde, onun hakkını ödemeyi nasip et. Eğer bir kulun bana borçlu ise, onu affetmeyi nasip et."
-
Peygamber Efendimiz'in (sav) borçlarından dolayı zor durumda olanlara önerdiği dua: "Allah’ım! Şüphesiz benim malım azdır, çocuklarım çoktur, borcum fazladır, işim daralmıştır, düşmanlarım da bana karşı galip gelmiştir. Senin rahmetine muhtacım. Allah’ım! Sen affedicisin, keremsin, affı seversin, beni affet."
-
Borçtan kurtulmak için okunması tavsiye edilen bir diğer dua ise: "Allah'ım! Beni borç batağından kurtar, fakirlikten koru."
Bu duaları okurken samimi ve içten olmak önemlidir. Unutmayın ki, Allah'ın rahmeti ve yardımı her zaman bizimledir. Her durumda O'na yönelmek, sabırlı olmak ve tevekkül etmek gerekmektedir.
"Allâhümme fâlikal- ısbâhı ve câ ılelleyli sekenen veş-şemse vel-kamera husbânen ıkdı anniddeyne ve ağninî minel-fakri ve emtiğnî bi-sem î ve besarî ve kuvvetî fî sebîlik."
Anlamı: “Sabahın aydınlığını var eden, geceyi dinlenme vakti yapan, güneşi ve ayı hesap vasıtası yapan Allah’ım! Bana borçlarımı ödemeyi ihsan eyle, benden fakirliği gider, kulağımı, gözümü ve kuvvetimi Senin yolunda kullanmayı nasip eyle.” (Malik, Dua, No: 495)
BORÇTAN KURTULMA DUASI
“Allahumme ekfini bi-halalike an haramike ve eğnini bi fadlike ammen sivake.”
Anlamı: “Allahım! Bana helâl rızık nasib ederek haramlardan koru! Lutfunla beni senden başkasına muhtaç etme!” (Tirmizî, Daavât 111)
“Sana bir duâ öğreteyim mi ki, onunla duâ edersen dağ kadar borcun olsa Allah onu ödemeye muvaffak kılar. De ki ey Muâz:
Okunuşu: (Allahümme Malikel’mülki tu’til’mülke men teşaü ve tenziul’mülke mimmen teşaü ve tüizzü men teşaü ve tüzillü men teşaü bi’yedikel’hayr, inneke ala külli şey’in kadir.) Rahmened’dünya vel’ahireti tuğdihe men teşeü ve temneuhe men teşeü irhamnî rahmeten tuğninî bihe an rahmti men sivek.
Anlamı: (“Ey mülkün mâliki olan Allahım! Sen mülkü dilediğine verirsin, mülkü dilediğinden çeker alırsın. Dilediğini azîz kılarsın, dilediğini zelîl kılarsın. Hayır senin elindedir. Muhakkak sen herşeye kadirsin.” Al-i İmran sûresi, 26) “Ey dünyâ ve âhiretin Rahmanı! Sen onları dilediğine verirsin, dilediğine vermezsin. Beni, senden başkasının acımasından müstağnî kılacak bir rahmet ile bana rahmet eyle.” (Heysemî, X, 186)
Borçlu olan kişi sabah namazından sonra 300 defa:
Okunuşu: Rabbenaf’teh beynena ve beyne kavmina bilhakki ve ente hayru’l-fatihin.
Anlamı: “…Rabbimiz! Bizimle kavmimiz arasında adâletle hükmet! Sen hükmedenlerin en hayırlısısın.” (el-A’râf, 89) âyetini duâ niyetiyle okumalı ve her yüz defanın sonunda:
Okunuşu: “Allahümme yâ müfettihal ebvâb. İftah lenâ hayral bâb.
Anlamı: “Ey kapıları açan Allah’ım! Bize en hayırlı kapıyı aç!” diye duâ etmelidir. Böylece inayet-i ilâhiyyeye nail olması umulur.
RIZKIN ARTMASI VE GEÇİM SIKINTISINDAN KURTULMAK İÇİN OKUNACAK DUALAR
Okunuşu: “Allahumme kanni’ni bima razekteni ve barikli fihi ve ahlif ‘aleyye kulli ğaibetin-li bihayr.”
Anlamı: “Allah’ım! Bana verdiğin rızık konusunda beni kanaat sahibi yap ve o rızkımı bereketli kıl. Zayi olan her nimetin daha hayırlısını bana ihsan eyle.” (Hâkim, De’avât, No:1878)
Okunuşu: “Allahummeğfirli verhamni vehdini ve ‘âfini verzukni.”
Anlamı: “Allahım, beni bağışla, bana merhamet et, rızânı kazandıracak işler yaptır, bana âfiyet ve hayırlı rızık ver.” (Müslim, Zikir 35)
GEÇİM DARLIĞINDAN KURTULMAK İÇİN OKUNACAK DUA
“Maîşet tedâriki zorluğuna düşen bir kimseyi evinden çıkdığı zaman şöyle demekten men edecek hiç bir şey yoktur:
Okunuşu: "Bismillâhi alâ nefsi ve mâlî ve dînî. Allahümme raddınî bi-kadâike ve bârik lî fîmâ kuddire lî, hattâ lâ uhibbe ta'cîle mâ ühhiret vela te'hira mâ ûccilet."
Anlamı: “Canıma, malıma ve dînime bismillah. Ey Rabbim! Beni kazana razı kıl. Bana takdîr olunanı benim için bereketlendir, o hâle geleyim ki te’hir olunanın ta’cilini, ta’cil olunanın da te’hirini istemeyeyim.” (Ali el-Müttâkî, no: 9323)