Suriye sınırında "makam aracıyla insan kaçakçılığı" yaptığı iddialarının ardından Milli Savunma Bakanlığı tarafından emekliliğe sevk edilen ve Ankara'da gözaltına alınarak Şanlıurfa'ya götürülen Tuğgeneral Bilal Çokay, Akçakale ilçesinde çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

İddialar Nelerdi?

İddiaya göre, Tuğgeneral Çokay, Suriye sınırında görevli olduğu dönemde makam aracını kullanarak insan kaçakçılığı yaptı. Olayla ilgili Emir Astsubay ve koruma personeli de gözaltına alınmıştı.

MSB Olayı Doğrulamıştı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Çokay'ın makam aracıyla insan kaçakçılığı yaptığı iddiasını doğrulamış ve olay hakkında inceleme başlatıldığını duyurmuştu. MSB kaynakları, olaya karışan personelin tutuklandığını ve sözleşmeli personelin sözleşmelerinin feshedildiğini açıklamıştı.

Çokay Emekliliğe Sevk Edildi

Olayla ilgili birlik komutanı Tuğgeneral Çokay da emekliliğe sevk edilmişti. Sınır geçiş kapısından sorumlu birlik komutanının da görev yeri değiştirilmişti.

Gözaltı ve Tutuklama

MSB kaynakları, "Gizli olarak yürütülen hazırlık soruşturması sonucunda elde edilen bilgiler kapsamında Akçakale Savcımız tarafından gözaltı kararı verildi" açıklamasında bulunmuştu. Gözaltına alınan Çokay, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine getirilmiş ve savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

MSB: "TSK'da Kim Olursa Olsun Rütbesine Bakılmaksızın Gereken Yapılır"

MSB kaynakları, "Konuyla ilgili idari ve adli süreç birbiriyle bağlantılı şekilde yürüyor. Adli süreçteki gelişmelere göre idari süreçler de işletilmeye devam edecektir. TSK’da disipline ve kanunlara aykırı hareket eden kim olursa olsun rütbesine bakılmaksızın gereken yapılır" açıklamasında bulunarak, konunun takipçisi olacaklarını ve sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılacağını belirtmişlerdir.

Olayın Sonrası

Tuğgeneral Çokay'ın tutuklanması, TSK'da disipline ve kanunlara aykırı hareket eden personellere karşı sıfır tolerans politikasının uygulandığını göstermesi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Olayla ilgili adli ve idari süreçlerin devam ettiği ve sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılacağı beklenmektedir.