Beyin tümörü, beyindeki hücre yenilenmesi sırasında meydana gelen normale aykırı hücrelerin büyüyüp birleşerek kitleler oluşturmasıdır. Birincil (primer) beyin tümörü, iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılabilir. İkincil (sekonder) beyin tümörü ise metastaz olarak da bilinir. Vücuttaki diğer organlardan beyine yayılan kanserlerdir.

İyi huylu beyin tümörleri kanserli hücreler barındırmaz ve ameliyatla alındığında tekrarlama riski düşüktür. Kötü huylu tümörler ise yayılma riskine sahiptir. Beyinde oluşan oluşumun tedavisi ise beyün tümörü ameliyatı ile mümkündür.

Beyin Tümörü Ameliyatı Nedir?
Beyin tümörü ameliyatı nedir, sorusunu beynin tümörden temizlenmesi işlemi olarak yanıtlayabiliriz. Bu operasyonda amaç tümörünün tamamen alınmasıdır.

Tümör genetik, radyasyon ve kimyasala maruz kalma gibi sebeplerden ortaya çıkabilir. Ameliyatlarla hastanın yaşam kalitesini arttırmak mümkündür. Beyin tümörü ameliyatlarında doktorlar genellikle tümörün tamamını beyinden almayı hedefler. Tedaviler hastalara özgü bir süreç şeklinde ilerler.

Tümörün durumuna, şekline ve boyutuna göre ameliyatlar sayesinde hastanın yaşam ömrünün uzatılması amaçlanır. Ameliyat öncesinde tümörün yeri net bir şekilde belirlenmeli ve buna uygun bir plan yapılmalıdır. Operasyon hakkında hastanın bilgilendirilmesi ve hastanın risk faktörlerinden, sonrasında ne yapması gerektiği gibi durumlardan haberdar olması önemlidir.

Planlamalar sonucu süresi 5 ile 15 saati bulurken bu ameliyatlar alanında uzman beyin cerrahları tarafından gerçekleştirilmektedir. Alandaki pratik azlığı ve bölümün zorluğu sebebiyle beyin cerrahisinin tercih oranın az olduğunu da söylememiz mümkündür. Beyin tümörü ameliyatı zor mu sorusuna bu noktada riskli demek mümkündür.

Beyin Tümörü Ameliyatı Nasıl Olur?
Ameliyat süreci öncesi hastanın durumu belirlendikten ve uygun anestezi miktarının belirlenmesi için gerekli sonuçlar alındığında geriye sadece ameliyat için anestezisin uygulanması kalır. Hasta uykudayken uygulama ağrısız bir şekilde gerçekleşir. Fakat hastanın bilincinin açık olduğu açık beyin ameliyatları da mevcuttur.

Beyin tümöründe cerrahi müdahale olan en çok kraniotomi yöntemi kullanılır. Bu yöntemde hastanın kafatası kesilerek açılır ve beyne doğru bir ulaşım kanalı oluşturulur. Burada açık ve kapalı beyin ameliyatları olmak üzere farklı türleri bulunabilir. Kapalı beyin ameliyatlarında burun gibi bölgelerden beyine ulaşım sağlanır.

Bir sonraki adım tümörün tespit edilmesidir. Bu noktada yeri ve büyüklüğü tıbbi cihazlar aracılığıyla ve MRI gibi testlerle tespit edilebilir. Devamında tümörün alınması gerekmektedir, temel amaç beyinin rahatlaması açısından tümünü almaktır.

Fakat bazı durumlarda tamamı alınmayabilmektedir. Son aşama olarak da açılan kafatası yerine yerleştirilerek dikilir. Bu dikişler ameliyat sonrasında alınabildiği gibi dikişlerin alınmadığı ameliyatlar da vardır. Bu noktada doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

Çocuklarda Beyin Tümörü Ameliyatı Nasıl Olur?
Çocuklarda beyin tümörü ameliyatı da tıpkı bir diğer aşamalara uygun gidebilmektedir. Uygulama hassas bir şekilde gerçekleştirilir. Uzmanlar tarafından ameliyat gerçekleştirilmeden önce radyasyon tedavisi ya da kemoterapi gibi tedavi yöntemlerine başvurulur. Fakat bunların yan etkileri olarak çocukta yorgunluk ve halsizlik kendini gösterebilir.

Kadınlarda Beyin Tümörü Ameliyatı Nasıl Olur?
Süreç benzer işlemekle birlikte menenjiom beyin tümörü ameliyatları en sık yapılanıdır. Menenjiomlar kadınlarda erkeklere kıyasla daha sık görülmektedir. Oranlandığında her iki kadın hastaya karşılık bir erkek hastada bu tanının görüldüğü gözlemlenmiştir. Beyin tümörü ameliyatı kaç saat sürer sorusunun cevabı ise genel sürecin takibiyle alakalıdır.

Beyin tümörü ameliyatı da tıpkı diğer ameliyatlar gibi risk faktörleri barındırır. Beyin tümörü ameliyatı sonrası hastanın beslenmesine oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Aynı zamanda hastanın ailesinin moral, motivasyon olarak son derece destekleyici bir tutum sergilemesi oldukça önemlidir.

Beyin tümörü ameliyatı konusunda hassas davranılmalı ve beyin tümörü beyin tümörü belirtileri dikkatlice takip edilmelidir. Belirtileri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;

-Baş ağrısı
-Çift görme
-Baş dönmesi
-Bayılma
-Denge kaybı
-Konuşma bozukluğu
-Unutkanlık
-Bulantı vekusma

Belirtilerin bu şekilde ilerlemesi halinde hastaya gerekli tahliller uygulanarak teşhisinin konulması hedeflenir. Bu durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurmak erken teşhis için önemlidir. Teşhis için biyopsi, kan testleri ya da nörolojik testler hasta için uygun görülmesi halinde uygulanabilecek kesin sonuçlu yollardır. Bunun yanı sıra doktorunuz tıbbi geçmişinizi de araştırması gerekir.

Erkeklerde Beyin Tümörü Ameliyatı Nasıl Olur?
Beyin tümörü ameliyatlarında kafatasının açılmasıyla birlikte mikro cerrahiden yardım alınabilir. Bu sayede hasarlı dokuyla beyin dokusu arasındaki fark net bir şekilde belirlenir. Risk faktörleri en aza indirilebilir. Kafatası tamamen açılır ve tümör alınıp yara bölge kapatılır. Eğer tümörün tamamı alınamazsa kemoterapi gibi tedavi yöntemleriyle süreç devam ettirilir.

Yaşlılarda Beyin Tümörü Ameliyatı Nasıl Olur?
Süreç erkek ve kadınlarda olduğu gibi benzer bir yol izlemektedir. Tümörün türü ve hastanın vücudunun vereceği tepkiler önemlidir. Tümörün tamamının alınamaması halinde hastanın sağlığı stabil olduğu sürece kemoterapi verilebilmektedir. Hastanın bu noktada bağışıklığı güçlü tutulmalıdır.

Beyin Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Beyin tümörü ameliyatlarında kafatasının açılmasıyla birlikte mikro cerrahiden yardım alınabilir. Bu sayede hasarlı dokuyla beyin dokusu arasındaki fark net bir şekilde belirlenir. Risk faktörleri en aza indirilebilir. Kafatası tamamen açılır ve tümör alınıp yara bölge kapatılır. Eğer tümörün tamamı alınamazsa kemoterapi gibi tedavi yöntemleriyle süreç devam ettirilir.

Yaşlılarda Beyin Tümörü Ameliyatı Nasıl Olur?
Süreç erkek ve kadınlarda olduğu gibi benzer bir yol izlemektedir. Tümörün türü ve hastanın vücudunun vereceği tepkiler önemlidir. Tümörün tamamının alınamaması halinde hastanın sağlığı stabil olduğu sürece kemoterapi verilebilmektedir. Hastanın bu noktada bağışıklığı güçlü tutulmalıdır.

Beyin Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Beyin tümörü ameliyatı riskleri doğrultusunda uzun saatler devam eden bir ameliyattır. Beyin tümörü ameliyatı kaç saat sürer sorusunun cevabı bu noktada 5 ile 12 saat arasında olabilmektedir. Öncesinde hastanın şikayetleri dinlenilerek belirtilerin uyuşmasına bakılır. Gerekli testler uygulandıktan sonra tanısını konan hastalığa alternatif tedaviler önerilir. Bu noktada tümörün iyi huylu ya da kötü huylu olması önemlidir.

Kötü huylu tümörlerde yayılma olasılığı iyi huylu tümörlere oranla daha fazladır. Devamında hastanın kullandığı ilaçlar ve anesteziye vereceği reaksiyonlar önemlidir. Ameliyat süreci öncelikle kafatasının açılması devamında tümörün alınması ve kapatılması olarak ilerler.

Beyin Tümörü Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Beyin tümörü ameliyatı uzun saatler süren ve uzmanlarca gerçekleştirilen önemli bir operasyondur. Tıpkı diğer ameliyatlar gibi bir takım risk faktörleri taşıdığı doğrudur. Fakat ihtimallerin düşük olması da göz önünde bulundurulmalıdır. Riskleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

Osmaniye’de Acı Bir Gece: Şahin K.’nin İtirafı Gündemi Sarstı Osmaniye’de Acı Bir Gece: Şahin K.’nin İtirafı Gündemi Sarstı

-Enfeksiyon
-Beyin Kanaması
-Dokuda zedelenmeler
-Konuşma bozuklukları
-İnme
-Kişilik değişikliği
-Sinir hasarı
-Hafıza kaybı
-Beyin ödemi

Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
Beyin tümörü ameliyatı sonrası hastanın moralini yüksek tutması gerekmektedir. Bir süre hastanede gözetim altında tutulan hastanın psikolojik açıdan desteklenmesi ve bu noktada psikolojik destek alması önemlidir. Motivasyon iyileşmedeki önemli bir unsurdur. Hasta beslenme düzenine dikkat etmeli ve sigaradan uzak durmalıdır. Devamında ameliyatlı bölgeyi su temasından uzak tutmalıdır.

Operasyon sonrası minimum 2 ay araç kullanılması önerilmez. Güneşten korunmak hem ameliyat sonrası hem de tüm yaşam boyunca önemlidir. Ameliyat sonrası sulu gıdaların yanı sıra püre önerilirken özellikle ilk 3 ay proteinli gıdaların tercih edilmesi gerekir.

Beyin Tümörü Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Zorlu bir süreç olan beyin tümörü ameliyatında iyileşme süreci hastanın yaşından, genetiğinden ve tümörün boyutundan etkilenen bir süreçtir. Cerrahi yaranın yeri 4 ile 6 hafta içerisinde iyileşebilir. Ancak hastanın genel olarak iyileşmesi bir yılı aşkın süreyi bulabilmektedir. Bu süre zarfında hasta, doktor kontrolünde hayatına devam etmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

BEYİN TÜMÖRÜ KİMLERLE GÖRÜLÜR?
Yaş ve genetiğe bağlı olarak her yaşta görülme olasılığına sahip bir hastalıktır. Çocuklarda ve 60 yaş üstü bireylerde görülme olasılığı daha yüksek olabilmektedir. Beyin tümörü ameliyatı riskleri her yaş grubu için geçerlidir.

BEYİN TÜMÖRÜ AMELİYATI ZOR MU?
Beyin tümörü ameliyatı karmaşık bir operasyondur. Beyin çok hassas bir organ olduğu için süreç de mümkün olduğunca hassas ilerler. Kanama, enfeksiyon, ödem ya da sinir hasarı gibi kimi riskleri beraberinde getirebilir. İşlemdeki hassasiyet nedeniyle uzun süren saatler boyunca ameliyatın devam etmesi, operasyonun zorlu olduğunu gösterebilir.