Millî Savunma Bakanlığı, 2024 yılının ikinci yarısı için bedelli askerlik ücretini %19,3'lük bir artışla 217 bin 871 lira olarak belirledi.

Xd N5E 1642145161 535

Bu artış, TÜİK'in açıkladığı %24,73'lük 6 aylık enflasyon oranının altında kaldı, bu da birçok vatandaşın tepkisine neden oldu. Türkiye'de enflasyonun etkisi, pek çok alanda hissedilirken, perakende satışlarda yaşanan düşüş ve ticaret satış hacmindeki daralma da dikkat çekiyor.

Istanbul Da Perakende Fiyatlar Y

Perakende Satışlarda Düşüş

TÜİK verilerine göre, son iki ayda perakende satışlarda yaşanan düşüş Mayıs ayında da devam etti ve yıllık büyüme %5,8'e gerileyerek son iki yılın en düşük artışını kaydetti. Ticaret satış hacmi ise yıllık %3,8 oranında daraldı. Mayıs ayında perakende satışlar aylık bazda %0,2 azalırken, ticaret satış hacmi de %3,4 oranında azaldı. Bu durum, ekonomideki durgunluğun bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Customers Store

Güvensizlik ve Enflasyon

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK'e duyulan güvensizliğin fiyatlama davranışını bozarak enflasyonun artmasına neden olduğunu savunuyor. Aktaş, "Artık yalancı çoban durumundasınız. Bir gün doğru oran açıklasanız bile işe yaramayacak" diyerek ekonomi yönetimini uyarıyor. Bu durum, tüketici güveninin sarsılmasına ve ekonomik istikrarın zedelenmesine yol açabilir.

Screenshot 92 13Xr Cover

TÜSİAD Başkanı'ndan Kritik Açıklamalar

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Yüksek İstişare Toplantısında yaptığı açıklamalarda son 10 yılda Türkiye'nin fakirleştiğini ve vakit kaybettiğini belirtti. Turan, "Geride bıraktığımız 10 yılı kaybetmemiş olsaydık bugün çok farklı bir tabloyu konuşuyor olabilirdik" diyerek geçmişte yapılan hataların ekonomik bedelinin ağır olduğunu vurguladı.

12 2 3 1024X576

Küresel Servet Raporları

İsviçre bankası UBS'in "2024 Küresel Servet Raporu"na göre, Türkiye kişisel servet artışında TL cinsinden %157,78'lik, ABD doları cinsinden ise %63,2'lik büyüme oranlarıyla ilk sırada yer aldı. Türkiye'yi %20'ye yakın artış oranıyla Katar ve Rusya takip ediyor. Bu rapor, Türkiye'de servet birikiminin hızlı bir şekilde arttığını gösteriyor.

İlyas Salman kimdir, aslen nereli ve kaç yaşında? İlyas Salman öldü mü, iddialar doğru mu? İlyas Salman kimdir, aslen nereli ve kaç yaşında? İlyas Salman öldü mü, iddialar doğru mu?

Whatsapp Image 2024 07 10 At 164

Boston Consulting Group'un 2023 Küresel Servet Raporu'na göre ise, ABD 26 bin "süper zengin" ile dünyada ilk sırada yer alırken, Çin 8 bin 300 süper zenginle ikinci sırada, Almanya da 3 bin 300 süper zenginle üçüncü sırada yer aldı. Almanya'daki süper zenginlerin ülkedeki toplam finansal varlıkların %23'üne sahip olduğu belirtiliyor. Ayrıca, ABD 119 trilyon dolarla mali servet sıralamasında birinci olurken, Çin 33 trilyon dolarla ve Japonya 15 trilyon dolarla onu takip ediyor. Küresel net varlıklar ise geçen yıl %4 artışla 477 trilyon dolara yükseldi.

I (1)-11

Türkiye'de ekonomik göstergeler, enflasyon ve perakende satışlardaki düşüş gibi konular, vatandaşların ve yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bedelli askerlik ücretindeki artışın enflasyon oranının altında kalması, ekonomideki güven sorununu derinleştiriyor.

982

TÜİK verilerine duyulan güvensizlik, enflasyonun kontrol altına alınmasını zorlaştırırken, küresel servet raporları Türkiye'nin servet artışında önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Ekonomik istikrarın sağlanması için güvenin yeniden tesis edilmesi ve doğru politikaların uygulanması büyük önem taşıyor.

Editör: Ali Çakar