Bebeklerde egzama rahatsız edici bir cilt problemidir. Bebekte egzama dışında kızarıklık yaratan farklı problemler de olabildiği için sorunun egzama olup olmadığını anlamak bir uzmanın yapacağı detaylı inceleme ile mümkündür.
Ciltte kızarıklık, kabartı ve kaşıntı ile kendini gösteren egzamanın farklı nedenleri vardır. Herkesin başına gelebilen egzama bebeklerin hassas cildi için ekstra zorlayıcı olur. Genetik veya çevresel etkilerle oluşan egzama doğru şekilde tedavi olursa ciddi problemlere yol açmaz.
Bebeklerde Egzama Nedir?
Egzama cildin kuruyup pul pul olmasıyla ortaya çıkan bir cilt problemidir. Bebeklerde de yetişkinlerde de benzer belirtiler görülür. Bazen alerjik durumlar nedeniyle de egzama yaşanabilir.
Özellikle bebekler için hem beslenmede hem de krem, bebek bezi, ıslak mendil vb. ürünlerin seçiminde çok dikkatli olmak gerekir. Herhangi bir besine ya da hijyen ürününe bebekten bebeğe değişen alerjik tepkiler görülebilir. Bu tepkiler arasında egzama da vardır.
Bebeklerde Egzama Çeşitleri Nelerdir?
Kaşıntılı döküntü ve ciltte renk değişimi yaratan egzamanın farklı türleri vardır. En yaygın görülen tür atopik dermatit yani alerjik egzamadır. Genelde küçük yaşlarda kendini gösteren rahatsızlık ara ara alevlenip ara ara sönümlenme evrelerine girer.
Bazı kişilerde tedaviyle tamamen iyileşme olurken bazı kişiler içinse sadece alevlenme dönemlerini konforlu geçirecek seviyeye gelinebilir. Seboreik dermatit ve kontakt dermatit de diğer yaygın egzama türleridir. Bebeklerde egzama neden olur sorusunun cevabı egzama türüne göre değişebilir.
Atopik dermatitte daha çok alerji etkisiyle kol ve bacak eklemlerinin üstünde, boyunda sorun oluşur. Seboreik dermatitte T bölgesi, kaş ve saç derisinde sarımsı döküntüler ve minik yumrular olur.
Seboreik dermatit en çok yenidoğanların baş bölgesinde görülür ve geçicidir. Yine egzama çatısı altında olan kontakt dermatit genetik değil özellikle harici faktörlerin etkisiyle oluşmasıyla atopik dermatitten farklılaşır. Bebeklerde kontakt dermatit en çok pişik olarak görülür.
Bebeklerde Egzama Nasıl Olur?
Bebeklik egzaması yüz, eller, ayaklar ve vücudun farklı bölgelerinde kızarma, kuruluk ve kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar. En sık karşılaşılan tür atopik dermatit yani alerjik egzamadır. Genelde astım veya alerjik durumların etkisiyle olur. Bu tür egzama bazı durumlarda çocuklukta hatta yetişkinlikte ara ara nüksedebilir.
Bebeklerde pişik (bacak aralarında kızarıklık) ve konak (yenidoğanların kafasındaki geçici döküntüler) gibi farklı egzama türleri de olur. Bu tür egzamalar geçicidir. Pişik genelde bez kullanım döneminde ya da sıcak havalarda ortaya çıkar ve kremle geçer. Konak da herhangi bir rahatsızlık vermez ve 5-6 hafta içinde dökülür.
Bebeklerde Egzama Belirtileri Nelerdir?
Her bebeğin kendine has bir cildi olduğu için egzama belirtileri farklılaşabilir. Ek olarak egzama türlerine göre de farklı belirtiler olabileceğini de ekleyelim. Bebek egzamasının belirtileri arasında en yaygın görülenleri şöyle sıralayabiliriz:
-Ciltte kızarıklıklar
-Cilt döküntüleri
-Küçük kabarcıklar
-Ciltte kuruluk, çatlama
-Minik kabuklanmalar
-Kaşıntı, yanma, batma hissi
-Geceleri artan huzursuzluk
-İltihaplanmalar
-Kulaklarda akıntı
Bebeklerde Egzamaya Ne Sebep Olur?
Bebeklerde egzama neden olur sorusunun her zaman tek bir cevabı yoktur. Bazen bir besine karşı alerji ile egzama yaşanabilirken bazen birden fazla nedenin etken olduğu karmaşık durumlar da oluşabilir.
Bebek egzamasının sebepleri şöyle sıralanabilir:
-Genetik yatkınlık
-Cilt kuruluğu
-Cildin tahriş olması
-Aşırı sıcaklıkla terleme
-Çok sıcak banyo
-Alerjiler
-Astım
-Stres
-Zayıf bağışıklık sistemi
Bebek Egzaması Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerin hemen hemen hepsinde dönemsel olarak egzama görülür. Bazen egzama bebeklik döneminde sonlanırken bazen çocukluğa da taşınabilir.
Bebekte egzama bir cilt hastalığı olduğu için kendini çabuk belli eder. Bebeklerin tüm vücudu banyo yaparken, bebeğin altı değiştirilirken, kıyafetler değiştirilirken sık sık ebeveyneler tarafından gözlendiği için küçük bir bölgede olsa bile egzama başlangıç aşamasında yakalanır.
Bebeğin düzenli olarak çocuk doktoruna götürülmesi herhangi bir egzama sorununda erken teşhisi kolaylaştırır. Ciltte herhangi bir kızarıklık, kuruluk, döküntü görüldüğünde egzamadan şüpheleniliyorsa, uzmana desteğiyle süreç yönetimi kolaylıkla kontrol altına alınabilir.
Bebeklerde Egzamaya Ne İyi Gelir?
Bebeklerde egzama nasıl geçer sorusunu yanıtlayabilmek için önce ön inceleme yapılması gerekir. Bebekte egzama görüldüğünde önce doktora başvurarak altta yatan sebep ya da sebeplerin incelenmesi gerekir. Örneğin egzamaya bir besin alerjisi neden olabilir.
Bazen de egzama yanlış kıyafet seçimi ya da bez kullanımı gibi nedenlerle de ortaya çıkabilir. Sorunun kaynağını anlamak çözüme ulaşmakta faydalıdır. Kaynağın tedavisi genelde egzamayı da geçirir ya da ciddi derecede hafifletebilir. Egzama tedavi sürecinde cildi rahatlatmak için basit yöntemler kullanılabilir.
Cildi Nemlendirme: Egzamayla genelde kuruyan cilt için en güzel uygulamalardan biri cildi nemlendirmektir. Doğal kremler ve hipoalerjenik nemlendiriciler kullanılabilir.
Yumuşak Kıyafetler: Bebeğin cildine uygun organik pamuklu, yumuşak dokulu kıyafetler rahatlatıcı olur.
Alerjen Önlemi: Bebeğin alerjisi varsa gerekli önlemler alınmalıdır.
Islak Mendil Kullanımı: Bebek bakımında en sık kullanılan hijyen ürünlerinden biri olan ıslak mendillerin içeriğine dikkat edilmelidir. Parfümsüz ve alkolsüz ıslak mendiller bebekler için uygundur.
Özenli Tırnak Kesimi: Egzama genellikle kaşıntıyla kendini gösterir. Yetişkinlerin kaşıntıya karşı direnç gösterip cilt tahrişini önleyebilmesi mümkün olabilir ancak bebeklerde bu pek mümkün olmaz. Bu yüzden tırnak kesiminin düzenli yapılması oluşacak sorunların önüne geçmek için önemlidir.
Bebek Egzaması İçin Önleyici Neler Yapılabilir?
Bebeklerde egzama nasıl geçer diye düşünme aşamasına hiç gelmemek adına bazı önleyici yöntemler kullanılabilir. Bebek egzamasını önlemek için kesin sonuç veren önlemler olmasa da riski azaltmak için yapılabilecekler vardır.
-Bebeğin cildini olabildiğince nemli tutmak
-Bağışıklık sistemini güçlü tutmak
-Annenin sağlığına özen göstermesi ve doğru beslenmesi ilesütünü kaliteli tutması
-Stres seviyesini minimumda tutmak
-Düzenli banyo rutinini korumak
-Banyo suyunu çok sıcak değil ılığa yakın hazırlamak
-Besin ve kıyafet alerjileri konusunda bilinçlenmek
-Kıyafetleri çok dar seçmemek
-Bez, losyon, krem gibi bakım ürünlerin içeriklerini kontrol etmek
-Sıcak havalarda terleyen bölgeleri temiz tutmak
Sıkça Sorulan Sorular
BEBEKLER EGZAMASI BELİRTİLERİ NERELERDE GÖRÜLÜR?
Egzamanın belirtilerinin vücutta görülme yerleri kişiden kişiye değişebilir. Bebekler ve küçük çocuklardaki belirtiler en sık olarak dirsek, diz, kafa ve yüzde görülür.
Eğer herhangi bir kıyafete karşı alerji gelişiyorsa kıyafetin değdiği yerlerde ciltte daha çok sorun oluşur. Egzama türüne göre de belirti yeri değişebilir. Örneğin seboreik dermatit daha çok yağ ve ter bezleri olan bölgelerde görülür.
BEBEKLERDE EGZAMAYA ZEYTİNYAĞI İYİ GELİR Mİ?
Bebek egzamasının tedavisinde cilt bakım rutinleri çok önemlidir. Doktor yönlendirmesiyle eczanelerden doğal kremler alınabilir. Ayrıca zeytinyağı, badem yağı, Hindistan cevizi yağı ve aloe vera jeli nemlendirici olarak kullanılabilir. Yulaf unu banyosu da önerilen rahatlatıcı yöntemler arasındadır.
BEBEK EGZAMASI BULAŞICI MIDIR?
Egzama bebeklerde de yetişkinlerde de bulaşıcı özellik taşımaz. Egzamanın aile bireylerinde eş zamanlı görülmesinin nedeni egzamanın genetik kaynaklı olabilmesidir. Yani annede egzama varsa bebekte de ya da kardeşlerde de egzama olma ihtimali yükselir.
Benzer zamanlarda aile bireylerinde egzama nüksediyorsa tetikleyici sebepleri bulabilmek için ortak olarak yenen besinlere, mevsimsel etkilere dikkat etmekte fayda vardır.