Galler Prensesi Kate Middleton, kanser tedavisi gördüğünü açıkladı. 42 yaşındaki Middleton, ocak ayında geçirdiği karın ameliyatı sırasında kanser teşhisi konulduğunu videolu bir mesajla duyurdu.
Kemoterapi Tedavisi Görüyor
Middleton, şu anda kemoterapi tedavisi gördüğünü ve tedavinin erken aşamasında olduğunu söyledi. Kanserin türüne ilişkin ise bilgi vermedi.
Kate'in Açıklaması 50 Yaş Altındaki Kanser Vakalarını Yeniden Gündeme Getirdi
Middleton'ın kanser açıklaması, 50 yaş altı kişilerde kanser vakalarının artışını yeniden gündeme getirdi. Bir araştırmaya göre, 1990 ile 2019 yılları arasında dünya genelinde erken yaşta kansere yakalanma oranları yüzde 79 arttı. Uzmanlar, 2030 yılına kadar bu oranlarda yüzde 31 artış bekliyor.
Nedeni Bilinmiyor
Yıllar süren araştırmalara rağmen, uzmanlar 50 yaş altı kanser vakalarındaki artışın nedenini tam olarak belirleyebilmiş değil. Bazı uzmanlar, henüz keşfedilmemiş bir çevresel faktörün bu artıştan sorumlu olabileceğini öne sürüyor.
Türkiye'de 50 Yaş Altı Kanser Vakaları Yüzde 66 Arttı
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye'de 50 yaş altı kanser vakaları yüzde 66 arttı. Bu oranla Türkiye, en fazla genç yaşta kanserin görüldüğü ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Uzmanlar Endişeli
İstatistiksel olarak 50 yaşın altındaki kanser vakaları hala nadir sayılsa da, artış hızı ve nedeninin bilinmemesi uzmanları endişelendiriyor. Birmingham Üniversitesi'nden Onkolog Dr. Shivan Sivakumar, durumu "salgın" olarak nitelendirdi.
Kanser yaşının düşmesiyle birlikte akıllara gelen bir diğer soru ise taramaların ne zaman yapılacağı. Kanser taramasına daha genç yaşta mı başlamalı?
Kanserden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, sigarayı bırakmak ve güneş kremi kullanmak gibi önlemler kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Düzenli kanser taramalarına katılmak da erken teşhis ve tedavi için önemlidir.
3- KANSERDEN KORUNMAK NE KADAR MÜMKÜN?
Kolon Kanseri Nedir?
Kolon kanseri, kolonun iç astarı bulunan hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyümesi ile kalın bağırsakta başlayan kansere verilen isimdir. Kolon ve rektum kalın bağırsağın en uzun kısmıdır. Kalın bağırsak ise sindirim sisteminin son kısmıdır. Sindirim sistemi vücuda giren besinleri parçalayarak kullanılmasını sağlar.
Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Karın ağrısı
Dışkıda kan
Anemi
Uzun süreli ishal ya da kabızlık arasında gidip gelen tuvalet alışkanlığında değişiklik
Dışkı şeklinin ince-uzun olması
Kilo kaybı ve yorgunluk
Kolon Kanseri Kimleri Tehdit Ediyor?
Kolon kanseri her yaşta görülebilse de genellikle yaşlı yetişkinleri etkiler. Risk faktörleri arasında şunlar yer alıyor:
Ailesinde kolon kanseri öyküsü olması
Yaş
Obezite
Sigara ve alkol kullanımı
Kırmızı et ve işlenmiş et tüketimi
Yetersiz sebze ve meyve tüketimi
Hareketsiz yaşam tarzı
İnflamatuar bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit ve Crohn hastalığı)
Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor!
Kolon kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi şansı yüksek olan bir hastalıktır. 50 yaş ve üzeri tüm yetişkinlerin, aile öyküsü olsun veya olmasın, 10 yılda bir kolonoskopi yaptırması önerilir.
Kolon Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Kolon kanseri tedavisi, kanserin evresine ve hastanın genel sağlık durumuna göre belirlenir. Tedavi seçenekleri arasında şunlar yer alıyor:
Cerrahi: Tümörlü doku ve çevresindeki sağlıklı dokular cerrahi müdahale ile çıkarılır.
Kemoterapi: Kanser hücrelerini öldürmek için ilaçlar kullanılır.
Radyoterapi: Yüksek enerjili ışınlar ile kanser hücreleri yok edilir.
Hedefe yönelik tedavi: Kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını engelleyen ilaçlar kullanılır.
Kolon Kanserinden Korunmak Mümkün mü?
Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkolden uzak durmak, kilonuzu kontrol altında tutmak ve düzenli olarak tarama testlerini yaptırmak kolon kanserinden korunmak için önemlidir.
Unutmayın, erken teşhis ve tedavi kolon kanserinde hayati önem taşıyor!
Kanserle Mücadelede Farkındalık Önemli
Kate Middleton'ın kanser açıklaması, 50 yaş altı kanser vakalarına dikkat çekerek farkındalık yaratmaya katkıda bulundu. Kanserle mücadelede erken teşhis ve tedavi hayati önem taşıyor. Bu nedenle, 50 yaş altı kişilerin de kanser belirtilerine karşı dikkatli olması ve gerekli durumlarda doktora başvurması önemlidir.