Avrupa Birliği (AB) dünyanın ilk "Yapay Zeka Yasası"nı kabul etti. Bu yasa, yüz tanıma ve vatandaş takip sistemlerini yasaklıyor. Yeni yasa, su, enerji, yargı, sağlık ve biyometri gibi alanları yönetmek için kullanılan yapay zeka sistemlerini "yüksek risk" kapsamına alarak, bu alanlara çok daha katı kurallar getiriyor.

Bu yasanın hedefi temel hak ve özgürlükleri, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve çevreyi korumaktır. Yasa ayrıca, güvenlik kamerası ve internet görüntülerini de içeren veritabanlarının oluşturulması gibi geniş kapsamlı yapay zeka uygulamalarını yasaklıyor. İnsanları davranışlarından dolayı ödüllendiren ya da cezalandıran takip sistemleri de bu yasa ile yasaklanacak.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti ve anlaşmanın Avrupa'da sorumlu yeniliği teşvik edeceğini ifade etti. Leyen'a göre, bu yasa insanların ve işletmelerin güvenliğini ve temel haklarını garanti ederek, AB'de güvenilir yapay zekanın geliştirilmesini, konuşlandırılmasını ve benimsenmesini destekleyecektir. Yapay Zeka Yasası, insan odaklı yapay zekaya yönelik küresel kural ve ilkelerin geliştirilmesi için bir çerçeve oluşturacaktır.