Temmuz ayına yaklaşılırken, Türkiye'de kira sözleşmelerinde önemli bir değişiklik gündemde. Yıllık kira artışlarında uygulanan yüzde 25 sınırının Temmuz ayı itibarıyla sona ereceği ve yerine nasıl bir düzenleme geleceği merak konusu haline geldi. Bu durum, ev sahipleri ve kiracılar arasında kira zammı konusunda belirsizlikler doğurdu.

Kira Zamlarında Yeni Dönem

Türkiye'de 2 yıl önce başlatılan uygulama ile kira fiyatlarındaki aşırı artışların önüne geçmek amacıyla yıllık yüzde 25 zam sınırı getirilmişti. Ancak bu sınır, Temmuz 2024 itibarıyla sona eriyor. Bu durum, kira sözleşmelerinin yenilenmesi sürecinde ne gibi değişiklikler yaşanacağı sorusunu gündeme getirdi.

Kira Zammı Nasıl Hesaplanacak?

Yeni düzenlemeyle birlikte kira zamları, tüketici enflasyonu (TÜFE) baz alınarak belirlenecek. Kiralarda yapılacak artışlar, on iki aylık ortalama enflasyon rakamları üzerinden hesaplanacak. Bu şekilde, kira artış oranı her ayın enflasyon rakamlarına göre güncellenecek ve kiracılar ile ev sahipleri arasında adil bir zemin oluşması hedefleniyor.

Milyonların Maaşı Değişiyor! 2025 Asgari Ücret Zammı Ne Kadar Olacak? Refah Payı Eklenebilir Mi? Enflasyonun Maaş Üzerindeki Etkileri Neler? Milyonların Maaşı Değişiyor! 2025 Asgari Ücret Zammı Ne Kadar Olacak? Refah Payı Eklenebilir Mi? Enflasyonun Maaş Üzerindeki Etkileri Neler?

Temmuz Ayında Kira Artışı Ne Kadar Olacak?

Temmuz ayında kira artış oranı, Haziran ayı enflasyon verilerine göre belirlenecek. Haziran ayı enflasyon rakamları ise 3 Temmuz 2024 tarihinde açıklanacak. Bu verilerin ışığında, ev sahipleri ve kiracılar kira zamlarını belirleyecek ve sözleşmelerini yenileyecekleri rakamları hesaplayabilecekler.

Kira Piyasasında Beklentiler

Uzmanlar, yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte kira piyasasında normalleşme sürecinin başlayacağını belirtiyor. Bu süreçte, kiralık konut fiyatlarında istikrarın sağlanması ve enflasyonun etkisiyle reel anlamda düşüşlerin görülebileceği öngörülüyor. Kiracılar için daha öngörülebilir bir kira artış süreci beklenirken, ev sahipleri ise piyasanın dengesini koruma adına yeni stratejiler geliştirebilirler.

Editör: Havva Andırır