2025 yılı itibarıyla ebeveynlerin merakla beklediği doğum yardımları hakkında son gelişmeler gündemdeki yerini aldı. 633 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de yapılan değişiklikle, çocuk sayısına göre belirlenen doğum yardımları ve başvuru şartları netleşti. Peki, yeni doğum yardımı şartları neler? 60 ay boyunca 5 bin TL ödenecek doğum yardımının detayları ve başvuru süreci nasıl işleyecek? İşte, konuya dair tüm detaylar…

Doğum Yardımı Tutarları Ne Kadar Oldu?

2025 yılı itibarıyla doğum yardımlarına yapılan düzenlemeyle, Türk vatandaşları için doğum yardımı tutarları değişti. 1 Ocak 2025 ve sonrasında doğan çocuklar için yapılan yardımlar şu şekilde belirlendi:

Hava durumu raporu 7 Nisan 2025: Sıcaklıklar düşecek mi, yağmur yağacak mı ve yeni haftada hava nasıl olacak, Meteoroloji ne diyor? Hava durumu raporu 7 Nisan 2025: Sıcaklıklar düşecek mi, yağmur yağacak mı ve yeni haftada hava nasıl olacak, Meteoroloji ne diyor?
  • Birinci çocuk için: Tek seferlik 5.000 TL.

  • İkinci çocuk için: Başvurunun yapıldığı aydan itibaren, 5 yaşını tamamlayana kadar her ay 1.500 TL.

  • Üçüncü ve sonraki çocuklar için: Başvurunun yapıldığı aydan itibaren, 5 yaşını tamamlayana kadar her ay 5.000 TL.

Cumhurbaşkanı, bu tutarları, Vergi Usul Kanunu’na göre belirlenen yeniden değerleme oranı ile artırma yetkisine sahip. Bu ödemeler, muhtaçlık şartı aranmadan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan yapılacak. Yardımlar, vergi ve kesintiye tabi tutulmadan doğrudan ailelere aktarılacak.

Doğum Izni 11

Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı başvurusunda bulunmak isteyen ebeveynlerin dikkat etmesi gereken birkaç önemli adım bulunmaktadır. Başvurular, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde yapılacak KPS kaydından sonra, doğum yardımına başvuracak kişilerin dolduracağı "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi" ile başlar. Başvurular, şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılabilir. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılacaktır. Kamu kurumlarında çalışanlar başvurularını çalıştıkları kuruma yapacakken, yurt dışında yaşayanlar için başvurular Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla alınacaktır.

Editör: Zeliha Yakut