Temmuz ayı yaklaşırken, milyonlarca emekli ve memurun gözü enflasyon rakamlarının açıklanmasına çevrilmiş durumda. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz'da açıklanacak olan enflasyon verileri, emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarını belirleyecek kritik faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Bu verilerin ardından emeklilerin ve memurların maaşları, kanun gereği enflasyon farkı adı altında yeniden hesaplanacak.
Emekli Maaşlarında Beklenen Zam Oranları
Emekli maaşlarına Temmuz zammı olarak yansıyacak enflasyon farkının belirlenmesinde, 2024 yılının ilk altı ayına ilişkin enflasyon verileri temel alınacak. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Haziran ayı enflasyonunun %2,52 olarak tahmin edildiğini belirtti. Bu tahmin doğrultusunda, yılın ilk yarısında enflasyonun %25,81 civarında gerçekleşeceği öngörülüyor. Bu durum, SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına %25,81 oranında bir zam yapılmasını gerektirecek.
Memur ve memur emeklilerinin maaşları ise toplu sözleşme ile belirlenecek. Bu kapsamda, 2024 yılının ilk yarısında %15, ikinci yarısında ise %10 zam oranları toplu sözleşme ile karara bağlandı. Dolayısıyla memur ve memur emeklileri, yılın ilk altı ayında toplam %20,34 oranında zam farkı alacaklar.
En Düşük Emekli Maaşı Beklentisi Ne Kadar?
Emekli maaşlarına yapılacak zam ile birlikte en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı da merak ediliyor. %25,81'lik enflasyon farkı hesaplamalarına göre, en düşük emekli maaşı 10.000 TL'den 12.581 TL'ye yükselecek. Ancak bu rakamın yasal düzenlemeler gerektirdiği ve resmi açıklamaların beklendiği vurgulanıyor.
Refah Payı Eklenecek Mi?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere refah payı verilmesiyle ilgili herhangi bir çalışma olmadığını açıkladı. Öte yandan, ekonomik politikaların emeklilerin geçimini sağlamak adına etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini belirtti. Ayrıca yapılan zamların enflasyonla orantılı olarak yapılması gerektiğini vurgulayarak, fırsatçılık yapılmaması gerektiğini ifade etti.