15 Temmuz gecesi darbeciler tarafından şehit edilen Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın ağabeyi Prof. Dr. İlhan Varank Kimdir, Aslen Nereli Kaç Yaşında Şehit Oldu?  İlhan Varank'ın Hayatı ve Kariyeri

15 Temmuz Şehidi Prof. Dr. İlhan Varank Kimdir Aslen Nereli Kaç Yaşında Şehit Oldu?

Prof. Dr. İlhan Varank, 1 Ocak 1971 tarihinde Zonguldak'ta doğmuş ve aslen Trabzon'un Of ilçesindendir. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde akademisyen olarak görev yapıyordu.

Eğitim ve Akademik Kariyer

Varank, küçük yaşlarda İsmailağa Kuran Kursunda hafızlık eğitimi aldı, ancak bu eğitimi tamamlamadı. Necatibey Eğitim Fakültesinden mezun olduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı bursunu kazanarak ABD Ohio State Üniversitesinde bilgisayarlı öğretim teknolojileri alanında yüksek lisans yaptı ve ardından doktorasını tamamladı. Türkiye'ye döndükten sonra Afyon Kocatepe Üniversitesinde çalışmaya başladı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölüm başkanlığı görevini yürütüyordu.

15 Temmuz Gecesi

15 Temmuz darbe girişiminden haberdar olur olmaz sokağa çıkan Prof. Dr. İlhan Varank, Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü önünde darbecilere karşı direnişe katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ile sokağa dökülen halkın direnişi sonucunda Vatan Caddesi'ne gelen darbeci askerler teslim oldu. Ancak darbe girişimi henüz sona ermemişti.

Nerede Şehit Edildi?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde çatışmaların devam ettiğini öğrenen Varank, direnişini sürdürmek için Saraçhane’ye gitti. Darbeciler, İBB'nin Başkanlık Girişi önünde halka ateş açtı. İlhan Varank, gençlere ateş edilen yerleri göstererek onları uyardı ve "Burası Çanakkale'dir" diye bağırdığı sırada darbecilerin açtığı ateşle ağır yaralandı. Yaralı haliyle bile etrafındaki insanlara moral vermeye çalışan Varank, hastaneye kaldırıldı ancak burada şehit oldu.

Reha Muhtar Kimdir? Reha Muhtar aslen nereli ve kaç yaşında? Reha Muhtar evli mi ve mesleği ne? Reha Muhtar Kimdir? Reha Muhtar aslen nereli ve kaç yaşında? Reha Muhtar evli mi ve mesleği ne?

Anma ve Törenler

Prof. Dr. İlhan Varank için ilk tören çalıştığı Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek, öğretim üyeleri, öğrenciler ve yakınları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kuranı Kerim okundu ve dualar edildi. Törenin ardından Varank’ın naaşı, cenaze namazının kılınacağı Fatih Camii’ne götürüldü. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı ve burada yaptığı konuşmada, "Onların tankı topu varsa, bizim de imanımız vardır" dedi.

Kişisel Yaşam ve Ailesi

45 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. İlhan Varank, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank'ın ağabeyiydi. Evli ve iki çocuk babası olan Varank, hayatını eğitime ve ülkesine hizmet etmeye adamış bir akademisyendi. 15 Temmuz gecesi gösterdiği cesaret ve fedakarlık, onu Türkiye'nin kahramanları arasında ölümsüzleştirdi.

Editör: Murat Serdar Yıldız