Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren, anne karnındaki konfor alanı dışındaki dünyaya adapte olmaya çalışır. Her geçen gün farklı duygular ve nesneler ile karşılaşan bebekler özellikle bir yaşına geldiğinde artık daha özgür davranışlar sergilemeye başlar.
1 yaş sendromu nedir sorusunun yanıtı, bebeklerin kendini ilk kez annelerinden ayrı gördükleri dönem olarak olarak verilebilir. Anne ve babalar bu dönem hakkında oldukça geniş bir araştırma yapar. Bunun nedeni ise ebeveynlerin kendilerini bu duruma hazırlamak istemesidir.
Yenidoğan bebekler her açıdan öncelikle annelerine bağımlıdır. Ancak artık yavaş yavaş yürümeye başladıkları dönemlerde bebekler kendilerini daha net bir şekilde ifade etmek ister.
1 yaş sendromu olarak tanımlanan bu doğal süreçte bebekler, etraflarında olup biten her şeyi daha ayrıntılı olarak inceler. Kendi başına, kimseye bağlı kalmadan koşmak ya da yürümek bu dönemlerde bebeklerde en sık görülen aktiviteler arasında yer alır.
Daha önce oyalanmak için kendilerine verilen oyuncakları direkt olarak ağızlarına götürmeyi tercih eden bebekler, ilk yaşlarına girdiklerinde bu oyuncakları farklı şekillerde değerlendirmeyi tercih eder.
Bebeklerin kendi başına yaptıkları aktivitelere anne ve babalar tarafından engel olunması ise bebeklerin ağlama ya da öfke nöbetlerine girmesine neden olur. Tamamen bağımsız bir şekilde hareket etmek isteyen bebekler, bu dönemde anne ve babalarını biraz zorlayabilir.
Ancak yine de bu dönemin oldukça normal ve doğal bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Bu aşamada ebeveynlerin sabırlı ve sakin bir ruh hali içerisinde olması ve bebeklerinin özgürlüklerini desteklemesi oldukça önemlidir.