Yeni Vergi Düzenlemeleri Meclis'e Sunuldu: Küresel ve Yurt İçi Vergilerde Değişiklikler

Türkiye'nin gündeminde uzun süredir yer alan vergi paketi, nihayet Meclis'e sunuldu. Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu ve 18 Temmuz Perşembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek.

Bakan Simsekten Yeni Vergi Paket

Küresel ve Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi

Yeni düzenleme, küresel şirketlerin Türkiye'deki faaliyetlerinden elde ettikleri kârdan %15 asgari kurumlar vergisi alınmasını öngörüyor. Ayrıca, yurt içi asgari kurumlar vergisi de uygulanacak. Bu düzenlemeye göre, kurumlar vergisi mükelleflerinin ödeyecekleri vergi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10'undan az olamayacak.

Sivri Sinek Caz-1

Yap İşlet ve Devret Modeli Vergileri

Yap İşlet ve Devret Modeli ile Kamu Özel İşbirliği Projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan %30 oranında kurumlar vergisi alınacak. Bu düzenleme, büyük altyapı projelerinde elde edilen kazançların vergilendirilmesini amaçlıyor.

Vergi

Yurt Dışına Çıkış Harcı Artışı

Yeni düzenlemeye göre, yurt dışına çıkış harcı 150 TL'den 500 TL'ye yükseltilecek ve her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.

Konut ve İş Yeri Kira Zam Oranı Eylül 2024'te Ne Kadar Artacak? TÜİK'ün Açıkladığı Eylül Ayı Kira Artış Oranı Yüzde Kaç? Konut ve İş Yeri Kira Zam Oranı Eylül 2024'te Ne Kadar Artacak? TÜİK'ün Açıkladığı Eylül Ayı Kira Artış Oranı Yüzde Kaç?

2023 Yilina Iliskin Hangi Kar Da

EYT ile Emekli Olanlar İçin Destek Primi Kalkıyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile gündeme gelen ve emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenler için işverene sağlanan 5 puanlık destek primi kaldırılacak.

1572592319379 Vergi

Serbest Meslek ve Ticari Kazanç Vergilendirmesi

Doktorlar, diş hekimleri gibi serbest meslek kazancı ve restoran, kafe gibi ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında hasılatları tespit edilecek. Beyan edilen kazançlar ile tespit edilen hasılat arasında %20'yi aşan uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek.

261327

Kayıt Dışılıkla Mücadele ve Usulsüzlük Cezaları

Kayıt dışı faaliyette bulunanlar için vergi ziyaı cezaları artırılacak. Verginin 1 katı olarak kesilen cezalar 1,5 katına, 3 katı olarak kesilen cezalar ise 4,5 katına çıkarılacak. Ayrıca, fatura verilmemesi ve alınmaması, ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenmemesi gibi usulsüzlüklerde uygulanan ceza tutarı, 3.400 TL'den ilk tespitte 10.000 TL'ye yükseltilecek ve sonraki tespitlerde artırılacak.

5 26

Tütün Mamullerinde Maktu Vergi Düzenlemesi

Bazı tütün mamullerinden alınmakta olan maktu vergi tutarına ilişkin sınırlama kaldırılacak. Bu, tütün ürünleri üzerinden alınan verginin daha esnek bir şekilde belirlenmesini sağlayacak.

I-39

Kısa Vadeli Sigorta Prim Oranları

Kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yeniden belirlenmesi ve belirlenen %2,25 prim oranının %1,5'e kadar indirilmesi veya %2,5'e kadar artırılması konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki verilecek.

Banka ve Ödeme Kuruluşları Cezaları

Banka veya ödeme kuruluşlarının ödeme yapma yükümlülüğüne uymaması durumunda uygulanan ceza artırılacak. Ayrıca, vergiye gönüllü uyumun artırılması amacıyla vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılacak.

22092820 10155920482437189 20410

Deniz ve Hava Taşıma Araçlarına KDV İstisnası Kalkıyor

Ticari olmayan gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında verilen kiralama, bakım vb. hizmetlerde Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası kaldırılacak. Ayrıca, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler nedeniyle yüklenilen KDV’nin indirim imkanı kaldırılarak doğrudan gider yazılması sağlanacak.

Bu düzenlemelerle birlikte, Türkiye'de vergi uygulamaları daha geniş bir yelpazeye yayılacak ve devletin vergi gelirleri artırılacak. Vatandaşların ve şirketlerin bu yeni düzenlemeler konusunda dikkatli olmaları ve gerekli uyum süreçlerini takip etmeleri önem arz ediyor.

Editör: Ali Çakar