Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilk kez uygulanacak "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamındaki yeni müfredatın detaylarını açıkladı. Ana sınıfı, 1. sınıf, 5. sınıf ve 9. sınıflarda devreye girecek bu modelin planlama, öğrenme ortamları, öğrenme ve öğretme süreçleri ile ölçme ve değerlendirme usul ve esasları belirlendi.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Nedir ve Ne Zaman Uygulanacak?

MEB, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin eğitimdeki yenilikçi yaklaşımlarını ve temel ilkelerini belirleyen bir yazıyı 81 il valiliğine gönderdi. Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci’nin imzasıyla gönderilen yazıda, modelin amaç ve uygulama esasları detaylı olarak açıklandı. Modelin, öğrencilerin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki gelişimlerini desteklemeyi hedeflediği vurgulandı.

Öğretmen11

Planlama ve Öğrenme Ortamları Nasıl Düzenlenecek?

Genelgeye göre, öğretim programları ve öğrenme ortamları, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni'nde belirtilen öğrenci profili özelliklerine uygun olarak planlanacak. Ders kitaplarının öğretmen kılavuzları ve örtük yönergeler içerecek şekilde düzenleneceği, öğretmenlerin ise bu materyalleri etkili bir şekilde kullanmaları sağlanacak. Ayrıca, yıllık ve aylık planlar okul öncesi eğitim de dahil olmak üzere zümre öğretmenleriyle işbirliği içinde hazırlanacak.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri Nasıl Olacak?

Modelin ölçme ve değerlendirme yaklaşımı, öğrencilerin yetenekleri ve gelişimsel özelliklerine göre çeşitlendirilecek. Geçerli, güvenilir ve kullanışlı araçlar geliştirilecek ve uygulanacak. Ölçme araçları, öğrenci profiline uygun şekilde geliştirilecek ve bireyselleştirilmiş eğitim programları (BEP) kullanılarak kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim gören öğrencilerin değerlendirilmesi sağlanacak. Ayrıca, dijital teknolojiler de etkin bir şekilde kullanılacak.

Meb-3

Öğrenme Ortamları ve Öğrenci Motivasyonu Nasıl Artırılacak?

Öğrenme ortamları, öğrenci profili özellikleri, dersin öğrenme çıktıları ve süreç bileşenleri dikkate alınarak düzenlenecek. Okul içindeki imkanların yanı sıra, müze, bilim sanat merkezleri gibi okul dışı öğrenme ortamları da kullanılacak. Ayrıca, öğrenci katılımını ve motivasyonunu artırmak amacıyla etkinlikler düzenlenecek ve çeşitli teknolojik araçlar kullanılacak.

Eğitim Süreçleri ve Sosyal Sorumluluk Etkinlikleri

Öğrencilerin bilim, kültür, sanat ve spor alanlarındaki ilgi ve yetenekleri geliştirilecek. Sosyal sorumluluk programları, erdem-değer-eylem çerçevesinde yürütülecek ve program dışı etkinliklerle desteklenecek. İl ve ilçe müdürlükleri, bu etkinliklerin etkili bir şekilde yürütülmesini denetleyecek.

YKS başvuru tarihleri ne zaman, hangi tarihte? 2025 YKS: TYT - AYT - YDT sınavları, ne zaman, hangi tarihte? İşte yeni ÖSYM sınav takvimi YKS başvuru tarihleri ne zaman, hangi tarihte? 2025 YKS: TYT - AYT - YDT sınavları, ne zaman, hangi tarihte? İşte yeni ÖSYM sınav takvimi

Editör: Mehmet Çetil