Milyonlarca araç ve ehliyet sahibini yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Türkiye'de hız sınırlarına yönelik yeni düzenlemeler yapılması planlanıyor. Hatırlanacağı üzere, son olarak 1 Temmuz 2022 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından otoyollarda hız sınırları artırılmıştı. Yeni düzenlemelerle hız sınırları yeniden gözden geçirilecek.

Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik

Karayolları Trafik Kanunu'nun "Hız Sınırları" başlıklı 50. maddesi, motorlu araçların cins ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği en çok ve en az hız sınırlarını belirliyor. Bu maddeye göre, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 90 km/s, bölünmüş yollarda 110 km/s, otoyollarda ise 120 km/s hızı geçmemek üzere yönetmelikte belirlenir. Yapılan düzenlemelerle bu sınırlar artırılmıştı.

Otoyollarda Hız Sınırı Tablosu 2024

İçişleri Bakanlığı tarafından 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle yapılan düzenlemeler sonrası bazı otoyollarda hız sınırları artırıldı:

Taşların Ve Kristallerin Mucize Faydaları ,Doğal Taşların Anlamları Kristal Terapiler Taşların Ve Kristallerin Mucize Faydaları ,Doğal Taşların Anlamları Kristal Terapiler
  • Edirne-İstanbul (Avrupa otoyolu), İstanbul-Ankara (Anadolu Otoyolu), Niğde-Mersin-Şanlıurfa (Niğde-Tarsus kesimi, Tarsus-Şanlıurfa kesimi) ile Çeşme-İzmir-Aydın (Çeşme-İzmir kesimi ile İzmir-Aydın kesimleri) otoyollarında: Hız sınırı 120 km/s'den 130 km/s'ye çıkarıldı.
  • Kuzey Marmara otoyolunun Sakarya-Kurtköy-Odayeri-Kınalı bölümü, Malkara-Çanakkale, Gebze-İzmir /Menemen-Çandarlı, Ankara-Niğde otoyollarında: Hız sınırı 120 km/s'den 140 km/s'ye çıkarıldı.

Yeni Düzenlemeler Ne Zaman?

Türkiye'de yeni yapılan otoyolların devreye girmesiyle hız sınırları bir kere daha gözden geçirilecek. İçişleri Bakanlığı, yolların durumuna göre Türkiye geneli standart bir uygulama yerine, yolların kendisine göre özel hız limitleri belirleyebileceğini açıkladı. Şehir içi hız sınırları konusunda da çalışmaların olduğu belirtilirken, bayramdan sonra tüm bu çalışmaların sonlandırılarak nihai kararın verilmesi bekleniyor.

Ehliyet ve araç sahiplerinin, bu yeni düzenlemelerle ilgili güncellemeleri takip etmeleri ve yeni hız limitlerine uymaları büyük önem taşıyor. Yasal hız sınırlarına uyarak, hem kendi güvenliğinizi hem de diğer sürücülerin güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Editör: Zeliha YAKUT