Gözler Temmuz Enflasyonunda: Ekonomistler Ne Bekliyor? 

Temmuz ayının enflasyon verileri, piyasaların ve ekonomistlerin dikkatle izlediği bir konu haline geldi. Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) bu ayda nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu.Ekonomistler, Temmuz ayında TÜFE'nin aylık bazda yüksek çıkmasını bekliyor. İşte çeşitli anketlerin ve tahminlerin detayları:

34500

Temmuz Enflasyon Tahminleri

Reuters anketine göre, Temmuz ayında TÜFE'nin aylık bazda yüzde 3,45 artması öngörülüyor. Bu artış, Mayıs ayında yaşanan enflasyon zirvesinin ardından baz etkisinin de katkısıyla yıllık enflasyonun hızla düşmesine neden olabilir. Yıllık TÜFE'nin yüzde 62,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yıl sonu enflasyon tahminleri ise TCMB'nin yüzde 38 tahminlerinin üstünde, yüzde 42,2 seviyesinde seyretmesi öngörülüyor. Bu tahminler, bir önceki ankete göre büyük bir değişim göstermedi.

188770

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete göre ise, Temmuz ayında TÜFE'nin yüzde 3,51 artması bekleniyor. Yıllık enflasyonun geçen yılki yüksek seviyeden, yüzde 62,23'e gerilemesi öngörülüyor. 2024 sonu için enflasyon tahmini ise yüzde 42,20 olarak belirtiliyor.

-102

TCMB ve Enflasyon Beklentileri

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Temmuz ayında aylık enflasyona 1,5 puan ilave katkı yapacak vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamalara dikkat çekti. Bu durumun, verinin beklentilerden yüksek çıkmasına yol açabileceği ifade edildi. Geçen hafta yayımlanan TCMB piyasa katılımcıları anketinde Temmuz ayı TÜFE beklentisi yüzde 2,77 seviyesinde bulunuyordu. Ancak bu beklentiler, geçtiğimiz haftaya göre belirgin bir şekilde yukarı revize edildi.

Rt2

Enflasyonun Genel Görünümü

Yılbaşında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle Ocak ve Şubat aylarında TÜFE sırasıyla yüzde 6,7 ve yüzde 4,53 artış göstermişti. Mart ve Nisan ayında TÜFE, görece yavaşlasa da aylık yaklaşık yüzde 3,2 oranında artış gösterdi. Mayıs ayında ise yıllık bazda en yüksek seviyeye ulaşıldı ve TÜFE yüzde 3,37 arttı. Haziran ayında ise aylık fiyat artışları yüzde 2'nin altına düştü ve yıllık TÜFE yüzde 71,60 olarak gerçekleşti.

Bu Da Marketin Enflasyon Sepeti

Temmuz ayında alkollü içecekler ve tütün ürünlerindeki vergi güncellemeleri,

akaryakıt ve enerji kalemlerindeki artışlar, yıllık verideki hızlı düşüşün ana etkenleri arasında yer aldı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,35 arttığını ve açlık sınırının 19 bin 234 TL olarak gerçekleştiğini açıkladı.

E N F L A S Y O N Y U Z D E 50 Y I A S T I

Geçen yılki genel seçimlerin ardından, Cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırma politikaları çerçevesinde TCMB, politika faizini Mart ayında olmak üzere toplamda 4 bin 150 baz puan yükseltti. Finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığını belirten TCMB, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasını sıkılaştırmayı sürdüreceğini ifade ediyor.

SGK'nın 2024 Yılında Verdiği Faizsiz Konut Kredisine Kimler Başvuru Yapabilir ve Şartlar Neler? SGK'nın 2024 Yılında Verdiği Faizsiz Konut Kredisine Kimler Başvuru Yapabilir ve Şartlar Neler?

-103

Temmuz ayı enflasyon verileri, Türkiye ekonomisinin genel görünümü açısından büyük önem taşıyor. Ekonomistler ve piyasa katılımcıları, Temmuz enflasyon verilerini dikkatle takip ederken, yıl sonu enflasyon tahminleri de ekonomik politikaların yönünü etkileyebilir. Enflasyonun seyri, mali istikrar ve ekonomik büyüme açısından belirleyici bir rol oynamaya devam edecek.

Bu bilgiler ışığında, enflasyon beklentileri ve ekonomik göstergeler hakkında daha fazla bilgi almak için güncel verileri takip etmek önemlidir.

Editör: Ali Çakar