2025'te Emekli Olanlar Neden Yüzde 30 Daha Az Maaş Alacak? Bu Düşüş Emeklilik Planlarını Nasıl Etkileyecek? 2025'te Emekli Olanlar Neden Yüzde 30 Daha Az Maaş Alacak? Bu Düşüş Emeklilik Planlarını Nasıl Etkileyecek?

Suriye merkezli medya kuruluşu Enab Baladi, İstanbul'da yaşayan Suriyelilerin açtığı bakkal dükkanlarına ilişkin detaylı bir haber yayınladı. Haberde, Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde bulunan bakkalların fiyatları ve sundukları hizmetler mercek altına alındı.

Suriyeli Bakkalların Artışı

İstanbul'da 530 binden fazla Suriyelinin yaşadığı bölgelerde Suriyeli bakkalların sayısında artış yaşandığı belirtildi. Haberde, eskiden sadece Suriye menşeli ürünlerin yer aldığı bakkallarda, zamanla Türk mallarının da satılmaya başlandığı ifade edildi. Ancak, bu bakkallardaki fiyatların Türk bakkallarına göre daha pahalı olduğu vurgulandı.

Fiyat Analizi ve Pahalılık

Enab Baladi'nin muhabirleri, birçok Suriyeli bakkalı ziyaret ederek fiyat analizi yaptı. Bazı ürünlerin Suriyeli bakkallarda Türk mağazalarına kıyasla çok daha pahalı olduğu gözlemlendi. Bir Suriyeli, bu bakkalların toptancılardan ürünleri pahalıya satın aldıklarını söyledi. Ayrıca, bu tür bakkallarda borç defterinin de bulunduğu ve Türk lirasının dolara çevrildiği ifade edildi.

Hizmetler ve Kaçak Ürünler

Suriyeli bakkallar, çeşitli hizmetler sunarak müşterilerine farklı imkanlar sağlıyor. Haberde, borç defterinin yanı sıra, Suriye'ye para transferi, döviz bozdurma, resmi belgeleri çıkarma, cep telefonlarını Türk şebekesine kaydetme, kaçak tütün satışı ve teknolojik aksesuarlar gibi hizmetlerin sunulduğu belirtildi.

Lüks Ürünlerde Fiyat Farkı

Türk ve Suriyeli bakkallar arasındaki fiyat farkının hatırlatıldığı haberde, "Bazı lüks ürünlerde Suriyeli bakkallarda fiyatlar 2-3 kat daha fazla" denildi. İstanbul'da yaşayan bir Suriyeli, Suriye'den gelen ürünler haricinde Türk bakkal ve marketlerini tercih ettiğini belirtti.

Editör: Zeliha YAKUT