Mehmet Kasım Gülpınar, 1969 yılında Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde dünyaya geldi. Lise eğitimini Ankara'daki Özel Tevfik Fikret Lisesi'nde tamamlayan Gülpınar, yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde gerçekleştirdi. Üniversite eğitiminin ardından Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (TÖMER) öğretmenlik yaptı. Öğretmenlik deneyiminin ardından Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın İhracatı Geliştirme Merkezinde mütercim olarak görev aldı.

Gülpınar, sanayi ve ticaret bakanlıklarında siyasi danışmanlık ve özel kalem müdürlüğü görevlerinde bulunarak kamu yönetimi alanında önemli bir deneyim kazandı.

Siyasi Kariyeri ve Görevleri

Mehmet Kasım Gülpınar, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) saflarında 24, 25, 26 ve 27. dönemlerde Şanlıurfa milletvekili olarak görev yaptı. Milletvekilliği süresince, Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyeliği, Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi (AİBPA) Türk Grubu Üyeliği, Türkiye-Fransa Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanlığı, AB Uyum Komisyonu Üyeliği ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) üyeliği gibi birçok önemli görev üstlendi. Ayrıca, Dışişleri Komisyonu Üyeliği ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyeliği görevlerinde de bulundu.

AB Uyum Komisyonu Başkanlığı sırasında, Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yaptığı katkılar nedeniyle Fransa Hükümeti tarafından "Legion D’Honneur" nişanı ile ödüllendirildi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Son Gelişmeler

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Yeniden Refah Partisi'nden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Gülpınar, bu görevini yürütürken parti içindeki farklılıklar nedeniyle istifa kararı aldı. Şu an itibarıyla, Gülpınar’ın siyasi kariyerinin devamına dair yeni bir gelişme bulunmamaktadır.

Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar kimdir, aslen nereli ve kaç yaşında? Kadir Aydar'a neden siyasi yasak getirildi? Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar kimdir, aslen nereli ve kaç yaşında? Kadir Aydar'a neden siyasi yasak getirildi?

Dil Yetkinlikleri ve Kişisel Bilgiler

İleri düzeyde Fransızca, İngilizce, Arapça ve Farsça bilen Gülpınar, aynı zamanda Almanca da konuşabilmektedir. Evli ve üç çocuk babası olan Mehmet Kasım Gülpınar, geniş bir dil bilgisi ve uluslararası tecrübeye sahiptir.

Editör: Mehmet Çetil