Bayram namazı kılınış anlatımı Diyanet bilgileri, Ramazan Bayramı sabahı camilere gidecek olan vatandaşlara yol gösterecek. 10 Nisan günü idrak edilecek olan Ramazan Bayramı'nın namazı Diyanet İşleri Başkanlığı bilgilerine göre kılınacak. Yılda iki defa kılındığı için kılınışı unutulabilen bir namaz olan bayram namazı öncesi bilgilerini tazelemek isteyenler, bayram namazı kaç rekat, bayram namazı nasıl kılınır? sorularına yanıt aramaya başladı. 2 rekat olarak kılınan bayram namazı güneş doğduktan sonra eda edilir. Peki, Ramazan Bayramı namazı ne zaman kılınır, farz mı, sünnet mi? İşte, Ramazan Bayramı namazı Diyanet ile kılınış anlatımı ve ayrıntılı bilgiler.

Bitlis Güroymak sağanak yağış bitti mi, ne zaman sona erecek? Güroymak sel mi oldu? Bitlis Güroymak sağanak yağış bitti mi, ne zaman sona erecek? Güroymak sel mi oldu?

Ramazan Bayramı namazı nasıl kılınır, kaç rekat, soruları Müslümanların gündemine geldi. Her yıl dini bayramların birinci günü kılınan bayram namazı 81 ilde camilerde eda edilecek. Bayram namazı farz mı, sünnet mi sorusu da ibadetlerini yerine getirecek olanların odaklandığı konulardan oldu. Mübarek Ramazan-ı Şerif'in ardından camilerde beraber saf tutarak bayram namazını kılacak olan vatandaşlar için müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirecek. Peki, Ramazan Bayramı namazı nasıl kılınır, kaç rekat? İşte, ayrıntılar.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı namazları ikişer rekattır. Vakit namazlarına göre bayram namazı kılınışı farklıdır.

Bayram namazları tek başına veya evlerde değil, camide cemaat ile kılınması uygundur. Namaz vakti geldiğinde ezan ve kamet getirilmeden imam bayram namazı için niyet eder ve cemaat de aynı şekilde bayram namazını kılmak üzere mevcut imama uyar.

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o ifade edilir. Örneğin bu bayram Kurban Bayramı olduğundan “ “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” denilir.

BAYRAM NAMAZI BİRİNCİ REKAT KILINIŞI
İmam, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar. Cemaat de aynı şekilde tekbir getirip ellerini bağlar. İmam ve cemaat içlerinden "Sübhâneke" duasını okur. Sonra İmam ve cemaat, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır.

Sonra aynı şekilde "Allâhü ekber" diyerek bir tekbir daha alınır ve eller yine yana bırakılır. Üçüncü kere "Allâhü ekber" diyerek tekbir alınır ve bu sefer eller bağlanır. Tekbirler arasında üç defa "sübhanellâhi’l-azîm" diyecek kadar beklenir.

Bundan sonra cemaat susup bekler. İmam, gizlice eûzü-besmele çeker, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur, sonra rükû ve secdeler yapılır ve ikinci rekâta kalkılır.

BAYRAM NAMAZI İKİNCİ REKAT KILINIŞI
İkinci rekâtta imam, gizlice besmele çeker, "Fatiha" ve "zamm-ı sûre"yi yine sesli olarak okur. Ardından imam ve cemaat, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır.

Peşinden aynı şekilde "Allâhü ekber" diyerek bir tekbir daha getirilip eller yine yana bırakılır. Sonra aynı şekilde üçüncü bir tekbir daha alınır ve eller yine yana salınır. İlk rekâtta olduğu gibi ikinci rekâtta da tekbirler arasında üç defa "sübhânellahi’l-azîm" diyecek kadar beklenir. Üçüncü tekbirin akabinde "Allâhü ekber" diyerek rükûa varılır.

Tıpkı birinci rekâtta olduğu gibi rükû ve secdeler tamamlanır. İkinci secdeden sonra oturulur. "Tahiyyât", "Salli" "Bârik", "Rabbenâ âtinâ" ve "Rabbena’ğfirlî" duaları okunur. Sağa ve sola selam verilerek namaz tamamlanır.

BAYRAM NAMAZI FARZ MIDIR?
Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre müekked sünnet, Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir.

Bayram namazının sıhhat şartları, Hanefîler'e göre, hutbe hariç, Cuma namazının sıhhat şartları ile aynıdır. Sadece hutbenin hükmü bakımından aralarında fark vardır. Yani cuma namazında hutbe sıhhat şartı olduğu halde, bayram namazında sünnettir. Yine hutbe cuma namazında namaz-dan önce, bayram namazında ise namazdan sonra okunur.