Kurumlar vergisi mükellefleri için 2024 hesap dönemi beyanname süreci 1 Nisan itibarıyla başlıyor. Sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıkları gibi kurumlar, 1-30 Nisan tarihleri arasında beyannamelerini verebilecekler. Bu süreçte, kurumlar vergisi de 30 Nisan'a kadar ödenmiş olmalı.

Bazıları idam talep etti, bazıları ise kendine uygun eş aradı! TBMM'de dikkat çeken başvurular: "Sol şeritte yavaş gidenlere ceza uygulanmalı." Bazıları idam talep etti, bazıları ise kendine uygun eş aradı! TBMM'de dikkat çeken başvurular: "Sol şeritte yavaş gidenlere ceza uygulanmalı."

Ödemeler Nereden Yapılacak?

Kurumlar vergisi ödemelerini yapacak olan mükellefler, vergi ödemelerini Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait "gib.gov.tr" internet sitesi, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden gerçekleştirebilecekler. Ayrıca, anlaşmalı bankaların banka kartları, kredi kartları veya hesaplarıyla ödeme yapılabileceği gibi, yabancı bankaların kartlarıyla da ödeme yapılması mümkün olacak. PTT şubeleri, anlaşmalı bankaların şubeleri ve alternatif bankacılık kanalları aracılığıyla da ödeme işlemleri gerçekleştirilebilecek.

İndirimi Kimler Alabilecek?

Kurumlar vergisi mükelleflerinden finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç, belirlenen şartları yerine getiren mükellefler, hesaplanan vergilerinin yüzde 5'lik kısmını indirimli olarak ödeyebilecekler. Bu indirimden faydalanabilmek için, beyannamelerin ait olduğu yıl ile bir önceki iki yıl içindeki vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması ve herhangi bir vadesi geçmiş borcun bulunmaması gibi koşulların sağlanması gerekiyor.

Paraaa

Beyannamede Hangi Belgeler Sunulmalı?

Beyannamelerle birlikte mükelleflerin, bilanço, gelir tablosu, işletme hesabı özeti gibi temel mali tabloların yanı sıra, serbest bölgelerde elde edilen kazançlar ve teknokent sermaye destekleri gibi bilgileri de beyan etmeleri gerekiyor. Ayrıca, AR-GE, tasarım, nakdi sermaye artışı, sınai mülkiyet hakkı istisnası gibi indirimlere ilişkin bilgi ve belgelerin de eklenmesi önem taşıyor. Bu belgeler, beyannamenin doğru bir şekilde değerlendirilmesi için büyük önem arz ediyor.

Editör: Zeliha Yakut