Son dönemde dünya genelinde Maymun Çiçeği hastalığı endişe yaratırken, ABD’den gelen haberler tedirginliği artırdı. Ülkede listeria virüsü nedeniyle dokuz kişi hayatını kaybetti ve virüsü taşıyan 57 kişi hastanede tedavi altına alındı. Salgının ayrıntıları ve neden olduğu riskler hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

Listeria Virüsü Nasıl Bulaşıyor?

Listeria hastalığı, 'Listeria monocytogenes' adlı bakterinin bulunduğu gıdaların tüketilmesiyle bulaşan bir enfeksiyondur. Bu bakteri, genellikle kontamine olmuş et, süt ve süt ürünlerinde bulunabilir. Özellikle hazır gıdalar ve işlenmiş etler, bu bakteriyi taşıma riski taşır. ABD'de her yıl gıda kaynaklı hastalıklardan kaynaklanan ölümler arasında listeria, tahmini 1,600 enfeksiyon ve 260 ölümle üçüncü sırada yer alıyor. Hamileler, yeni doğanlar, 65 yaş üstü kişiler ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler hastalığın daha ağır seyrettiği gruplardır. Listeria enfeksiyonunun belirtileri arasında ateş, kas ağrıları, denge kaybı, kasılmalar ve bağırsak sorunları bulunmaktadır. Bazı vakalarda semptomların görülmesi 10 haftayı bulabilir.

640Xauto (22)

Salgının Kaynağı ve Geri Çağırma İşlemleri

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), salgının Boar's Head markalı şarküteri etlerinden kaynaklandığını duyurdu. Ürünler arasında jambon, sucuk, pastırma ve sosis gibi et çeşitleri bulunuyor. Salgının 2011 yılından bu yana ABD’de görülen en büyük listeria salgını olduğu belirtiliyor. ABD Tarım Bakanlığı Gıda Güvenliği ve Denetleme Servisi (FSIS) tarafından yapılan açıklamada, Boar's Head ve Old Country markaları altında yer alan 70'ten fazla ürünün geri çağrıldığı duyuruldu. Söz konusu ürünler, 10 Mayıs ile 29 Temmuz tarihleri arasında üretildi ve ülke çapında veya Cayman Adaları, Dominik Cumhuriyeti, Meksika ve Panama’ya ihraç edildi.

Adana, Bingöl, Erzincan ve Hakkari Deprem Tehlikesi Altında mı? Naci Görür’ün Büyük Deprem Uyarıları Hangi Bölgeler İçin Geçerli? Adana, Bingöl, Erzincan ve Hakkari Deprem Tehlikesi Altında mı? Naci Görür’ün Büyük Deprem Uyarıları Hangi Bölgeler İçin Geçerli?

Hangi Eyaletlerde Ölümler Gerçekleşti?

Listeria virüsü nedeniyle meydana gelen ölümler, Florida, Tennessee, New Mexico, New York, Güney Carolina, Illinois, New Jersey ve Virginia eyaletlerinde bildirildi. CDC, vatandaşları geri çağrılan ürünleri tüketmekten kaçınmaları ve etiketlerdeki 'EST. 12612' veya 'P-12612' numaralarına dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Editör: Havva Andırır