Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), küçük esnaflar ve ev kadınları için önemli düzenlemeler yaparak erken emeklilik şartlarını kolaylaştırıyor. Yeni düzenlemelerle birlikte küçük işletme sahipleri ve ev kadınları, emeklilik için gereken prim gün sayısını düşürebilecek.

Küçük Esnafa 5 Yıl Erken Emeklilik

Basit usulde vergilendirilen yaklaşık 1 milyon küçük esnaf için Bağ-Kur prim gün sayısı 9,000 günden 7,200 güne indiriliyor. Bu düzenlemeyle esnaflar, 1,800 gün daha az prim ödeyerek 5 yıl erken emekli olma fırsatına kavuşacaklar.

Erken Emeklilik (1)

TCMB Eylül 2024 Faiz Kararı Hangi Tarihte ve Saatte Açıklanacak? Merkez Bankası Faiz Kararı Toplantısı Ne Zaman Yapılacak? TCMB Eylül 2024 Faiz Kararı Hangi Tarihte ve Saatte Açıklanacak? Merkez Bankası Faiz Kararı Toplantısı Ne Zaman Yapılacak?

EYT'li Esnaflara Kolaylık

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaflar ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnaflar için prim gün şartı 7,200'e indiriliyor. Bu sayede EYT'li esnaflar, 7,200 prim gününü tamamladıklarında emeklilik hakkına sahip olabilecekler.

Ev Kadınlarına Destek

Ev kadınlarının sosyal güvenceye kavuşması ve emekliliklerini desteklemek amacıyla yeni bir düzenleme yapılacak. İsteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Bu sayede ev kadınları daha düşük prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanabilecekler.

Anneler İçin Yıpranma Payı

Anneler için emeklilik yaşının çocuk sayısına göre esnetilmesi ve yıpranma payı sistemi benzeri bir düzenleme getirilmesi planlanıyor. Bu düzenlemeyle anneler, çocuk sayısına göre emeklilik yaşından indirim ve prim eklenmesi gibi avantajlardan yararlanabilecekler.

TBMM'de Görüşülecek Diğer Konular

TBMM'de SSK-Bağkur prim eşitliği, annelere sosyal güvence ve emeklilik imkanı gibi konular belirlenen takvim çerçevesinde görüşülecek. Bu reformlar, çalışma yaşamını ve sosyal güvenceyi güçlendirmeyi amaçlıyor. Önümüzdeki dönemde bu konuların TBMM gündemine gelmesi bekleniyor ve çok sayıda vatandaş erken emeklilik şansına sahip olabilecek.

Editör: Zeliha YAKUT