Sigaradan Alınan Nispi Vergi Ne Kadar İndirildi? 2024 Yılında Maktu Vergi Ne Kadar Arttı ve Bu Değişiklik Fiyatları Nasıl Etkileyecek? Sigaradan Alınan Nispi Vergi Ne Kadar İndirildi? 2024 Yılında Maktu Vergi Ne Kadar Arttı ve Bu Değişiklik Fiyatları Nasıl Etkileyecek?

İzmir’de 12 Temmuz 2024 tarihinde yaşanan trajik olayda, yağışlı hava nedeniyle meydana gelen elektrik akımı sonucu İnanç Öktemay (44) ve Özge Ceren Deniz (23) hayatını kaybetti. Sağanak yağış nedeniyle Bayraklı ve Konak ilçelerinde bazı cadde ve sokaklar suyla dolarken, Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Deniz suyla dolan yolda elektrik akımına kapıldı. Deniz’i kurtarmak isteyen İnanç Öktemay da akıma kapılarak yere yığıldı. Her iki kişi de hastaneye kaldırılmasına rağmen yaşamını yitirdi. İnanç Öktemay İzmir'de, Özge Ceren Deniz ise Osmaniye'de toprağa verildi.

Dava Süreci ve Sanıklar

Soruşturma kapsamında 30 kişiden 14'ü tutuklandı. Gözaltına alınan şüpheliler arasında, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı eski İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Gediz Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel ve diğer yetkililer yer aldı. Ayrıca, 11 kişi daha adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şu anda, İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 42 sanığın yargılandığı davanın ikinci günü devam ediyor.

Bilirkişi Raporu ve İddianame

Olayla ilgili bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda, Deniz ve Öktemay’ın kişisel kusurunun olmadığı, olayın öngörülebilir ve önlenebilir olduğu belirtilmiştir. Rapor, iki kurumun da gerekli koruyucu ve önleyici tedbirleri almadığını ortaya koymuştur. İddianamede, sanıkların "taksirle öldürme" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmektedir. Bilinçli taksir nedeniyle cezaların yarı oranında artırılması talep edilmiştir.

66Dab186B8459937E3F022C5

Yapılan İhbarlar ve Sosyal Medya Paylaşımları

İddianamede, olay öncesinde yapılan çeşitli ihbarlar da yer aldı. 17 Ocak 2023 ve 21 Aralık 2023 tarihlerinde yapılan ihbarlarda, yer altındaki kabloların tehlike arz ettiği ve önlem alınması gerektiği bildirilmişti. Ayrıca, sosyal medya paylaşımlarında olay yerinde açıkta kalan elektrik kablolarına dair uyarılar yapıldığı belirtilmiştir.

Mahkeme Süreci

Davada ilk gün, 11 saat sürdü. Tutuklu sanıklar arasında Gediz Elektrik ve İZSU personelleri yer alırken, duruşmada savcılık makamını İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Necati Kayaközü temsil etmektedir. Bugün devam eden duruşmada sanıkların ifadeleri alınacak ve davanın seyri belirlenecektir.

Editör: Havva Andırır