Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Tuzla fayı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamalara göre Tuzla fayı 2 bin yıldır kırılmadığı için yakın bir zamanda kırılma ihtimali yüksek ve bu fay 7.1 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip.
İZMİR FAYI NE ZAMAN KIRILIR?
Prof. Dr. Sözbilir, İzmir'deki 5 fay üzerinde 6 yıldır çalıştıklarını belirterek, İzmir, Güzelbahçe, Yağcılar, Seferihisar ve Tuzla fayları ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını söyledi.
İzmir fayındaki son depremin 1688 yılında meydana geldiğini ve bu fayın deprem tekrarlama aralığının bin yıla yakın olduğunu belirten Sözbilir, bu nedenle İzmir fayının yakın bir gelecekte kırılma şansının olmadığını düşünüyor.
TUZLA FAYI NEDEN TEHLİKE ARZ EDİYOR?
Ancak Tuzla fayı için durum farklı. Prof. Dr. Sözbilir, Tuzla fayının 2 bin yılda bir kırılan bir fay olduğunu ve 2 bin yıldır kırılmadığını görüyoruz. Bu nedenle Tuzla fayı açısından İzmir'in deprem tehlikesinin değerlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.
1TUZLA FAYI KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR?
Tuzla fayının İzmir'in en uzun faylarından biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, denizde ve Doğanbey'de başlayıp kuzeyde de Bornova'ya kadar devam eden fayın yaklaşık 50 kilometre uzunluğa sahip olduğunu vurgulayarak, "Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeline sahip. 2 bin yıldır kırılmadığı için fayın yakın bir zamanda kırılma ihtimali yüksek" dedi.
MANİSA FAYININ KIRILMA İHTİMALİ NE?
Prof. Dr. Sözbilir, Manisa fayı ile ilgili ise "Çalışmalarda bu fayın yakın bir gelecekte deprem üretme potansiyelinin olmadığını saptadık. Çok yakın bir gelecekte kırılma şansı yok. Çünkü son depremini 1845 yılında yapmış. Fayın deprem tekrarlama aralığı da 900 yıl civarında. O yüzden yakın bir gelecekte bu fayın kırılma şansı yok" dedi.