Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe "6 ay-6 bin kilometre" ve "ilan kısıtlaması" uygulamalarının 1 Ocak 2025'e kadar uzatıldığını bildirdi.

Neden Uzatıldı?

Ticaret Bakanlığı, otomotiv piyasasında önceki yıl ve geçen yıl yaşanan spekülatif fiyat oluşumları ile stokçuluk faaliyetlerini ortadan kaldırmak ve sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis etmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda 1 Temmuz 2024'te başlatılan ve 6 ay süreyle yürürlüğe konulan "6 ay-6 bin km" ve "ilan kısıtlaması" uygulamalarının etkileri ve sektöre olan katkıları değerlendirildi.

0X0 Son Dakika Otomobilde 6 Ay 6 Bin Kilometre Ve Ilan Kisitlamasi Icin Yeni Karar 1719470581838

Uzatmanın Faydaları Nelerdir?

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bu uygulamalar sayesinde sıfır taşıtların ikinci ele düşülerek satışa sunulması yoluyla haksız kazanç sağlanmasının önüne geçilerek ve sıfır taşıt arzının artmasına katkı sağlanarak gerçek ihtiyaç sahiplerinin taşıta ulaşmalarına imkan sağlandığı belirtildi. Ayrıca otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışları engellenerek tüketici mağduriyetleri de ortadan kaldırıldı.

0X0 Son Dakika Otomobilde 6 Ay 6 Bin Kilometre Ve Ilan Kisitlamasi Icin Yeni Karar 1719468090320

Uygulamaya Devam Edilecek

Bu doğrultuda, Bakanlık ilgili iki düzenlemenin 6 ay süreyle, 1 Ocak 2025 tarihine kadar yeniden uzatılmasına karar verdi.

Araba Otomotiv Aa 1502484

Aykırı Satışlar Engellenecek

Bu çerçevede, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin yanı sıra, bir takvim yılı içinde yetki belgesiz üç ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay-6 bin km düzenlemesine aykırı satışlarının Noterlikler tarafından engellemesine devam edilecek.

Araba Fiyatları

Sektörde İstikrar Hedefleniyor

Bakanlık, hayata geçirilen düzenlemeler ile hem tüketiciler lehine fiyat istikrarını sağlamak, hem de sektör yetkileri için adil ve dengeli bir piyasa yapısını tesis etmek amacıyla çalışmalarını sürdüreceklerini ve gerek görülmesi halinde ilave tedbirlerin de alınacağını bildirdi.