Hrant Dink Kimdir Aslen Nereli Ne Mezunu?

Hrant Dink, 15 Eylül 1954'te Malatya'da doğdu. Beş yaşında ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındı. İlkokul eğitimini tamamladıktan sonra Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi'nde öğrenim gördü. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde zooloji eğitimi aldıktan sonra felsefe bölümüne geçti.

Hrant Di̇nk8858

Hrant Dink Ne İş Yapıyordu Mesleği Neydi?

Dink, 1976 yılında sol görüşleri nedeniyle tutuklandı ve 2 yıl hapis cezası aldı. 1980 yılında tahliye olduktan sonra çeşitli dergilerde yazılar yazmaya başladı. 1990'larda Yeşilçam dergisinin editörlüğünü yaptı.

1996 yılında Türkçe ve Ermenice yayınlanan Agos gazetesini kurdu ve genel yayın yönetmeni oldu. Agos gazetesinde yazılarıyla Türkiye'deki Ermeni kimliği ve Ermeni Soykırımı gibi konularda ses getiren Dink, birçok tehdit ve saldırıya maruz kaldı.

Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz Kimdir, aslen nereli, kaç yaşında, evli mi? Cemalettin Yılmaz Hayatı ve Biyografisi Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz Kimdir, aslen nereli, kaç yaşında, evli mi? Cemalettin Yılmaz Hayatı ve Biyografisi

Hrant Dink  Nerede Ne Zaman Öldürüldü Cinayetin Arkasında Kimler Var?

19 Ocak 2007'de İstanbul'da Agos gazetesinin önünde Ogün Samast tarafından silahlı saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti. Suikast cinayetiyle ilgili soruşturma halen devam etmektedir.

Hrant Dink, Türkiye'deki ifade özgürlüğü ve insan hakları mücadelesinin önemli simgelerinden biridir. Her yıl 19 Ocak günü Dink'i anmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Hrant Di̇nk414000

Hrant Dink'in Ölümüyle İlgili Bazı Detaylar

Dink, Agos gazetesinde 301. maddeden yargılandığı sırada yazdığı "Ermeni Kimliğimle Gurur Duyuyorum" başlıklı yazısı nedeniyle hedef alındı.
Suikasttan önce Dink'e birçok tehdit mektubu gönderildi ve evi taşlandı.
Dink'in katil zanlısı Ogün Samast, Trabzon'da yakalandı ve müebbet hapse mahkum edildi.
Dink cinayetiyle ilgili Ergenekon ve Jandarma soruşturmaları da yürütüldü.

Hrant Dink'in Mirası

Dink, geride eşi Rakel Dink ve üç çocuğu bıraktı.
Dink'in anısına Hrant Dink Vakfı kuruldu.
Her yıl 19 Ocak günü Dink'i anmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Dink'in yazıları birçok dile çevrildi ve uluslararası alanda da tanınmaktadır.

Editör: Murat Serdar Yıldız