Galip Ensarioğlu’nun Damatı Mutlu Akbulut Neden Aynı Gün Serbest Bırakıldı? Dolandırıcılık Operasyonunun Ayrıntıları! Galip Ensarioğlu’nun Damatı Mutlu Akbulut Neden Aynı Gün Serbest Bırakıldı? Dolandırıcılık Operasyonunun Ayrıntıları!

İsrail ordusu Cuma günü Beyrut'ta düzenlenen bombardımanda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdüklerini duyurdu. Peki, Hizbullah lideri Nasrallah kimdir? Kaç yaşında? İşte detaylar...

Hasan Nasrallah Kimdir?

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 31 Ağustos 1960'da Lübnan'ın başkenti Beyrut'un kuzeydoğusundaki Burc Hamud bölgesinde dünyaya geldi. 1975'te Lübnan iç savaşının patlak vermesiyle ailesiyle birlikte Sur şehrine döndü ve burada Şii Emel Hareketi'ne katıldı. Dini eğitimini Irak ve İran'daki Şii okullarında aldıktan sonra, Lübnan'a geri dönerek Emel Hareketi lideri Abbas Musevi'nin kurduğu okulda öğrenim gördü.

Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah

Hizbullah'a Katılışı ve Genel Sekreterliği

İsrail'in 1982'de Lübnan'ı işgali sırasında Hizbullah'a katılan Nasrallah, 1992'de Musevi'nin öldürülmesinin ardından Hizbullah'ın genel sekreteri olarak atandı. Hizbullah, 2000 yılında güney Lübnan'ın 22 yıllık İsrail işgalinden kurtarılmasında önemli bir rol oynadı ve bu zafer Nasrallah'a büyük prestij kazandırdı. Özellikle 2006 Lübnan Savaşı sırasında gösterdiği liderlik, onu Arap ve İslam dünyasında tanınan bir figür haline getirdi.

66F7C496D3225E182421E7A0

Siyasi ve Askeri Rolü

Nasrallah, Lübnan'daki direniş mücadelesinin sembolü olarak kabul edildi. Aynı zamanda, Lübnanlı ve Arap esirler ile İsrail tarafından alıkonulan direnişçilerin cesetlerinin iade edilmesi için önemli müzakerelere katıldı. Ancak 2011'deki Suriye iç savaşında Beşşar Esed rejiminin yanında yer alması, popülaritesini önemli ölçüde azalttı.

Editör: Havva Andırır