Göbeklitepe’ye 69 bin TL karşılığı düzenlenen ‘ağlama turu’ ve beraberindeki metafizik iddiaları, arkeoloji camiasında büyük tepki topladı. Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Patara kazı başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, bu tür spekülasyonlara sert eleştirilerde bulundu.

Mutfak Temizliğinde  Kötü Kokulardan Kurtulmanın En Etkili Yolu:  Devrim Yaratan İkili Mucize Karışım! Mutfak Temizliğinde Kötü Kokulardan Kurtulmanın En Etkili Yolu: Devrim Yaratan İkili Mucize Karışım!

Uzaylı İddialarına Sert Tepki

Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Göbeklitepe’nin uzaylıların havalimanı olduğu yönündeki iddiaların yanıltıcı ve bilim dışı olduğunu belirtti. Işık, “Göbeklitepe uzaylıların havalimanı falan değil. UFO’larla iletişime geçilen, kıyamet anıtı olarak yapılan bir yer hiç değil” dedi.

Metafizik ve Enerji İddialarına Eleştiri

Şebnem Tacigut tarafından düzenlenen ve ‘Sirius Bağlantısı ile 21 Katlı Gizli Boyut Kapısı Açma’, ‘Işık Dili ile Üst Versiyon Yüklemesi’ gibi eğitimler veren turları eleştiren Işık, “Bu yapılar enerji toplama anıtıymış. Bu enerji nerede birikiyor acaba? Akü mü takmışlar?” diyerek tepkisini dile getirdi.

Arkeolojik Mirasın Sömürülmesi

Işık, sosyal medya paylaşımlarının gerçekle ilgisi olmadığını vurgulayarak, “Yapılan paylaşımları alt alta koysanız yalanlardan oluşan koca bir kitap olur. Ama ortada tek bir doğru kaynak yok. Size vahiy mi geliyor? Uzaylılarla iletişimde misiniz?” ifadelerini kullandı. Arkeolojik mirasın bu şekilde sömürülmesine tahammül edemediğini belirten Işık, bilim insanı olarak bu tür fantezilere girmediklerini söyledi.

Arkeolojinin Gerçekleri

Işık, arkeolojik eserlerin gizem arayışıyla tahrip edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, “Eski eserlere sadece kaçak kazıyla zarar verilmez. Her taşın arkasında gizem ararsanız, sıradan bir kabartma için bile ‘İşte gizem burada yatıyor’ derseniz kaçak kazıcılar da eseri dinamitle parçalar” dedi.

Gerçek Şifa Arayışı

Prof. Dr. Havva İşkan Işık, metafizik iddialar yerine gerçek bilimsel yöntemlerle hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. “Şifa arıyorsanız o şifa Göbeklitepe taşlarında var olduğuna inandığınız enerjide falan değil, psikolog veya psikiyatristlerde” diyerek, metafizik iddiaların gerçek bilimsel çalışmaları gölgelememesi gerektiğini ifade etti.

Göbeklitepe, bilimsel arkeolojik çalışmalarla tarihine ışık tutulması gereken önemli bir miras olarak kalmalı. Bu tür spekülatif turlar ve iddialar, arkeolojik mirasın korunmasına ve doğru anlaşılmasına zarar veriyor.

Editör: Zeliha YAKUT