Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu hafta yoğun bir çalışma programı ile yeni haftaya başlayacak. Çeşitli yasa teklifleri ve düzenlemeler Genel Kurul ve komisyonlarda görüşülecek. Peki, TBMM’de bu hafta hangi önemli konular ele alınacak?

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda Hangi Değişiklikler Yapılacak?

TBMM Genel Kurulu, 9 Temmuz Salı günü başlayacak haftalık çalışmasında, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifini görüşecek. Teklife göre, eğitim çalışanlarına yönelik tehdit, hakaret ve saldırı gibi suçlar için cezalar %50 oranında artırılacak. Ayrıca, bu tür şiddet olaylarında hapis cezasının ertelenmesi mümkün olmayacak ve bu suçlar tutuklama sebebi sayılacak.

Diyarbakır'da 12 Gündür Kayıp Olan Narin Güran’ı Arama Çalışmalarında Komandolar Hangi Delillere Ulaştı? Diyarbakır'da 12 Gündür Kayıp Olan Narin Güran’ı Arama Çalışmalarında Komandolar Hangi Delillere Ulaştı?

Düzenleme kapsamında, Milli Eğitim Akademisi kurulacak ve öğretmen adaylarına hazırlık eğitimi sürecinde belirlenen göstergeler doğrultusunda aylık ödeme yapılacak. Üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler, talepleri halinde görev yaptıkları yerde öğretmen kadrosuna atanabilecek. Ayrıca, bazı ağır suçlardan mahkum olanların öğretmenliği sona erecek.

9. Yargı Paketi'nde Neler Var?

Adalet Komisyonu, kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen ve çeşitli kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifini ele alacak. Teklife göre, sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu uzlaştırma kapsamından çıkarılacak. Hakaret suçu için şikayet süresi iki yıl ile sınırlandırılacak. Ayrıca, arabuluculuk eğitimi tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanların yazılı sınavdan muaf tutulması gibi düzenlemeler de paketin içinde yer alıyor.

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Neleri Kapsayacak?

Plan ve Bütçe Komisyonu, kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin yeni düzenlemeleri görüşecek. Bu kapsamda, kamu kurumlarının harcama ve uygulamalarının tasarruf tedbirlerine uygun olup olmadığı denetlenecek ve aykırı işlemler tespit edilenler hakkında disiplin hükümleri uygulanacak. Ayrıca, yönetim kurulu, denetim kurulu gibi organlarda görev alanlara sadece bir görev için ücret ödenmesi gibi düzenlemeler yapılacak.

Akran Zorbalığına Karşı Hangi Adımlar Atılacak?

Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan ve ilköğretim ile ortaöğretim kurumlarında akran zorbalığını araştırmak üzere oluşturulan alt komisyon ilk toplantısını yapacak. Toplantıda komisyon başkanı seçilecek ve çalışma takvimi belirlenecek.

TBMM Genel Kurulu'nda Hangi Anma Günü Görüşülecek?

TBMM Genel Kurulu, Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa’da 1995 yılında gerçekleşen soykırımın 29. yılı dolayısıyla 11 Temmuz Perşembe günü genel görüşme yapacak. Bu toplantıda Srebrenitsa Soykırımı'nın anılması ve konuya ilişkin görüşlerin ifade edilmesi planlanıyor.

Diğer Gelişmeler ve Görüşmeler Neler?

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, çeşitli mühendislik odalarının yetkililerini dinleyecek. Ayrıca, TBMM Genel Kurulu’nda Bosna Hersek’te 1995 yılında yaşanan Srebrenitsa Soykırımı'nın 29. yılı dolayısıyla anma günü görüşmesi yapılacak.

Editör: Murat Serdar Yıldız