İstanbul Eyüpsultan’da 1 Mart'ta meydana gelen trafik kazasında 29 yaşındaki Oğuz Murat Aci hayatını kaybetti, bir kişi de yaralandı. Kazanın, 17 yaşındaki Timur Cihantimur'un aracıyla yol kenarında arızalanan ATV'lerin arasına dalması sonucu meydana geldiği ortaya çıktı. Timur Cihantimur ve annesi yazar Eylem Tok, kazanın ardından ABD'ye kaçtı.

Kaçış Planları ve Tutuklama Süreci

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Timur Cihantimur ve Eylem Tok hakkında yakalama kararı çıkardı. 7 Mart'ta ise anne ve oğulun Türkiye'ye iadeleri hem diplomatik yollardan hem de Interpol aracılığıyla talep edildi. Geçtiğimiz günlerde ABD'de tutuklanan Eylem Tok, Massachusetts Federal Bölge Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Hakim, Tok’un tutukluluğunun devamına karar verdi ve bir sonraki duruşmayı 27 Haziran TSİ 16:00’ya erteledi.

Mahkemede Gergin Anlar

Duruşma sonunda izleyiciler arasından bir Türk vatandaşı, "Bir katil annesi olmak nasıl bir duygu?" diye seslenince Eylem Tok, "Allah-u ekber" diyerek yanıt verdi. Tok, tanınmamak için saçlarını küt kestirip sarıya boyattı. Duruşmada tercüman aracılığıyla iletişim kuran Tok, yeni bir avukatla gelmek için süre istedi.

Eylem Tok Mahkeme 1

Kaçış Planları ve Yakalanma Detayları

Reuters’ın haberine göre, Tok ve oğlu Boston’da yıllık ücreti 46 bin dolar olan bir özel okulu ziyaret etmeye hazırlanıyordu. Tutuklandıklarında üzerlerinde 5 bin dolarlık nakit para bulundu. Türk yetkililer, Tok ve oğlunun ABD sonrası Küba’ya gitmek için sahte pasaport almaya çalıştığını belirtti.

Eylem Tok Mahkeme 3

Polise İhbar

Kaçış sürecinde Tok, sekiz ayrı telefon hattı kullanarak polisin takibinden kaçmaya çalıştı. Boston'da kaldıkları rezidansa sürekli dışarıdan yemek siparişi veriyor, tanınmamak için yabancı bir isim kullanıyordu. Restoranda çalışan bir Türk kurye, tesadüfen siparişi götürdüğünde Eylem Tok’u tanıdı ve polise ihbarda bulundu.