Ünlü ekonomist ve finans yazarı Harry Dent, 2008'deki ekonomik krizden daha büyük bir borsa çöküşünün kapıda olduğunu iddia etti. Fox News Digital'e konuşan Dent, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümetinin uyguladığı "yapay teşviklerin" bu çöküşü sadece geciktirdiğini ve önümüzdeki Aralık ayında büyük bir kriz yaşanacağını söyledi. Dent, bu krizin "hayatımızın çöküşü" olacağını belirtti.

Büyük Buhran'dan Daha Kötü

Dent, 1925-1929 yıllarında yaşanan Büyük Buhran'ın arkasında yapay teşvikler olmadığını, bu yüzden mevcut durumun çok daha vahim olduğunu ifade etti. Yapay teşviklerin ekonomiyi uzun vadede düzeltebileceğini ancak balon patladığında mevcut durumun ne kadar kötü olduğunu anlayacağımızı söyledi.

Süreç ve Gecikme

Teşviklerin 14 yıldır devam ettiğini belirten Dent, beş ila altı yıl sürmesi beklenen gidişatın sübvansiyondan ötürü geciktiğini söyledi. Ekonomist, 2008-2009 yıllarındaki ekonomik çöküşten daha büyük bir çöküşün yaşanacağını öngördü.

ABD Hisselerinde Kazanç

Diğer taraftan ABD hisseleri Mayıs ayını kazançla kapattı. Nasdaq'ta yüzde 6,9'luk artış görülürken, S&P 500 yüzde 4,8, Dow Jones ise yüzde 2,3 oranında yükseldi. Teknoloji devi Nvidia'nın 10'a 1 hisse bölünmesine gitmesi ve rekor tazelemesi de dikkat çekti.

Nvidia ve Piyasa Tahminleri

Harry Dent, Nasdaq'ın kahramanı olarak gördüğü Nvidia'nın %98 oranında düşeceğini ileri sürdü. "Tarihte sonu kötü bitmeyen tek bir balon olmadı ve bu hepsinden çok daha büyük bir balon" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Önde Gelen Market Zincirini Kim Satın Aldı? İşte Satın Alan Yeni Firma Türkiye'nin Önde Gelen Market Zincirini Kim Satın Aldı? İşte Satın Alan Yeni Firma

Ekonomide Düzenlemeler ve Gelecek Tahminleri

Dent, ekonomide yapılacak düzenlemelerin "çöküş" öngörüsünün tarihini etkileyebileceğini düşünüyor. Piyasanın 2025'in başında veya ortasında dibi göreceğini öngören ekonomist, bu süreçte dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Editör: Zeliha YAKUT