Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vefatının 37'nci yıl dönümünde Cemil Meriç'i rahmetle andı. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Edebiyatımızda müstesna bir yere sahip olan, eserleri ve tercümeleriyle ufkumuzu açan kıymetli mütefekkir Cemil Meriç'i, vefatının 37'nci yıl dönümünde rahmetle yad ediyorum" ifadelerini kullandı.

Hafta Sonu Gündemi Türkiye'den ve Dünyadan Şok Edici  Haberler! İnanılmaz Gelişmeler Hafta Sonu Gündemi Türkiye'den ve Dünyadan Şok Edici Haberler! İnanılmaz Gelişmeler

Cemil Meriç Kimdir?

Erken Yaşam ve Eğitim

Cemil Meriç, 1916 yılında Hatay Reyhanlı’da doğmuştur. 1912 Balkan Savaşları sırasında Meriç nehri kıyısındaki Dimetoka’dan Antakya’ya göç eden bir ailenin çocuğudur. Babası Mahmut Niyazi Bey, annesi ise Zeynep Ziynet Hanım’dır. Babası mahkeme reisliği ve Ziraat Bankası müdürlüğü yapmıştır. Asıl adı Hüseyin Cemil olan Meriç, Reyhanlı Rüştiyesi'nden mezun olduktan sonra, Antakya Sultanisi’nde eğitim aldı ancak milliyetçi tutumu ve hocalarını eleştiren tavrı nedeniyle mezun olmadan okuldan ayrılmak zorunda kaldı. Lise öğrenimine İstanbul Pertevniyal Lisesi'nde devam etti.

Çalışma Hayatı ve Göz Rahatsızlığı

Cemil Meriç'in hayatı farklı şehirlerde geçmiştir. Öğretmenlik, Türk Hava Kurumu'nda sekreterlik ve belediyelerde kâtiplik yapmıştır. 1939 yılında Bağımsız Hatay Cumhuriyeti'ni devirmekle suçlanarak idam edilmek üzere yargılanmış, ancak bu suçtan beraat etmiştir. Yükseköğrenim görmek için İstanbul’a giden Meriç, okulu bitirdikten sonra Fransızca öğretmeni olarak göreve başlamıştır. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra, çocukluğundan beri süregelen göz rahatsızlığı nedeniyle İstanbul’a dönmek zorunda kalmıştır. Yurtiçi ve yurtdışında geçirdiği ameliyatlardan başarısız sonuç alınca 1955’ten sonraki hayatına görme yetisini kaybederek devam etmiştir.

Edebi Kariyer ve Vefatı

Bu dönemlerde Türk edebiyatına önemli edebi eserler kazandıran Cemil Meriç, 1987 yılında vefat etmiştir. Eserleri ve tercümeleriyle edebiyat dünyasında derin izler bırakmış, düşünceleri ve yazılarıyla ufuk açıcı bir rol oynamıştır.

Editör: Zeliha YAKUT