Türkiye'ye Yabancı Sıcak Para Akışı: "Geldiği Gibi Kaçabilir"

İngiliz Financial Times'ın son analizinde, Türkiye’ye yönelen yabancı sıcak paranın olası küresel veya yerel şoklar karşısında hızla çıkabileceği vurgulandı. Yüksek faiz oranlarının etkisiyle Türkiye'ye gelen fonların, ani piyasa değişimlerine karşı ülkeyi savunmasız bırakabileceğine dikkat çekildi. Yabancı fon yöneticileri ve bir Türk ekonomi yetkilisi, bu durumun Türkiye'nin ekonomik kırılganlığını artırabileceğini belirtti.

652399Ca836A4687 W1200Xh675

Carry Trade Akışı ve Türkiye'nin Durumu

Yatırım stratejisi olan 'carry trade' akışının Türkiye'ye büyük bir fon girişi sağladığı ifade edildi. Düşük maliyetli borçlanarak yüksek getiri sağlama amacıyla yapılan yatırımlar, Türk lirasının yılbaşından bu yana ABD dolarına karşı yüzde 18 kazanç sağlamasına neden oldu. Ekim 2023'ten bu yana Türkiye’ye toplamda 24 milyar dolarlık carry trade amaçlı fon girişi gerçekleştiği ve TL tahvillere son bir yılda 12,5 milyar dolarlık yabancı girişi olduğu belirtildi.

Turkiyenin Gri Listeden Cikmasi

Hızlı Para ve Yatırımcı Güveni

Financial Times analizinde, Türkiye’ye gelen yabancı fonların büyük bir kısmının "hızlı para" akışı şeklinde olduğu ve bu durumun ani bir ekonomik şokta büyük bir çıkış riskini beraberinde getirdiği ifade edildi. Abrdn yatırım şirketinden Kieran Curtis, hızlı paranın payının artmasının, tersine dönmeye daha yatkın hale gelmesine neden olduğunu belirtti. Bir Türk ekonomi yetkilisi de, dışsal şokların kararsız yatırımcıları Türkiye piyasalarından kaçırabileceğini kabul etti.

De8Aad50 Tnvf06Okwan7H8I27Rp0R

Yerel Tasarruf Sahiplerinin Riskleri

Hedge fon yöneticileri, Türkiye’ye olan ilginin yerel tasarruf sahiplerinin TL’ye olan güvenini kaybetmesine neden olabileceğini de vurguladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerindeki artışın yabancı sıcak para çıkışlarına karşı bir koruma sağladığı ifade edilse de, büyük ölçekli doğrudan yabancı yatırımların henüz gerçekleşmediği belirtildi. FIM Partners’ın makro strateji şefi Charlie Robertson, Mehmet Şimşek’in yatırımcılara öngörülebilirlik sunabileceğini, ancak sonuçların birkaç yıl içinde görülebileceğini kaydetti.

Konut ve İş Yeri Kira Zam Oranı Eylül 2024'te Ne Kadar Artacak? TÜİK'ün Açıkladığı Eylül Ayı Kira Artış Oranı Yüzde Kaç? Konut ve İş Yeri Kira Zam Oranı Eylül 2024'te Ne Kadar Artacak? TÜİK'ün Açıkladığı Eylül Ayı Kira Artış Oranı Yüzde Kaç?

Fz B5 Xkun T K S Hhi5P G72 Cs Qw Ef0 S T85L

Türkiye’ye yönelen yabancı sıcak para akışı, yüksek faiz oranları nedeniyle cazip hale gelirken, bu fonların ani bir piyasa şokunda hızla çıkabileceği uyarısı yapıldı. Türkiye’nin ekonomik kırılganlığı, yerel ve uluslararası yatırımcıların dikkatle izlediği bir konu olmaya devam ediyor. Yatırımcıların Türkiye piyasalarına olan güveni, küresel ve yerel ekonomik gelişmelerle şekillenmeye devam edecek.

Editör: Ali Çakar