Geçtiğimiz hafta, Brent petrolün varil fiyatı, zayıf ekonomik veriler ve azalan talep nedeniyle 68,51 dolara kadar düştü. Bu seviyeler, yaklaşık son 3 yılın en düşük fiyatları olarak kaydedildi.

Talep Düşüşü ve Ekonomik Veriler Petrol Fiyatlarını Nasıl Etkiledi?

Brent petrol, dünya çapında en büyük petrol ithalatçısı olan Çin ve en büyük tüketicisi ABD'den gelen olumsuz ekonomik verilerle değer kaybetti. Salı günü, petrolün varil fiyatı yüzde 3’ten fazla düşerek 69,52 dolardan kapandı. ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ağustos ayında 47,2 seviyesine yükselmiş olsa da piyasa beklentilerinin altında kaldı. Benzer şekilde, S&P Global'in imalat sektörü PMI verisi de 47,9 ile tahminlerin altında gerçekleşti.

Çin’in ağustos ayı dış ticaret fazlası ise 91 milyar dolar ile beklentileri aşarken, ihracat yüzde 8,7 oranında bir artış gösterdi. Ancak, ithalat yüzde 0,5 artışla beklentileri karşılayamadı. Bu durum, bölgedeki ithalat verilerinin durgunluk endişelerini beslediğini gösteriyor.

Petrol Fiyatlarının Son Durumu ve Gelecek Beklentileri

Brent petrolün varil fiyatı, Aralık 2021'den bu yana ilk kez 70 doların altına düştü. Ancak, fiyatlar toparlanma eğilimi göstermiş olup, son iki haftadır 75 doların altında seyrediyor. Dün, Brent petrolün varil fiyatı 72,8 dolara kadar yükseldi, fakat bir önceki işlem gününe göre yüzde 0,15 değer kaybederek haftayı 71,71 dolardan tamamladı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan Teğmenlerin Kılıçlı Yeminine Açıklama: Sorun Disiplinsizlik Milli Savunma Bakanlığı'ndan Teğmenlerin Kılıçlı Yeminine Açıklama: Sorun Disiplinsizlik

Uzmanlar, küresel piyasalarda zayıf gelen makroekonomik verilerin talep düşüşünü işaret ettiğini belirtiyor. Ayrıca, Orta Doğu'daki ateşkes çabalarının fiyatları 80 doların altında tutmaya devam etmesi bekleniyor.

OPEC ve Fiyat Düşüşüne Tepkileri

OPEC grubunun fiyat düşüşlerini önlemek için sınırlı müdahalede bulunabileceği belirtiliyor. Bağımsız petrol piyasası analisti Gaurav Sharma, kısa süreli fiyat düşüşlerinin 2024'ün son çeyreğinde ve 2025’in ilk yarısında arz fazlasına yol açabileceğini ifade etti. Sharma, bu düşüşlerin yüksek miktarda petrol arzı ve azalan küresel talep ile ilişkilendirildiğini belirtti. Fiyatların toparlanmadan önce bir süre daha düşebileceğini öngören Sharma, "OPEC dışı arz güçlü kaldığı sürece, OPEC grubunun yapabileceği çok fazla bir şey yok," dedi.

66E5851A0A5736F3Dfeec398

ABD ve Çin Ekonomilerinin Petrol Fiyatlarına Etkisi

Uluslararası veri şirketi Primary Vision Network’ün Enerji ve Ekonomi Analisti Osama Rizvi, ABD ekonomisinin zayıf durumda olduğuna işaret eden verilerin, petrol fiyatlarının düşüşünde etkin rol oynadığını belirtti. ABD’de tarım dışı istihdamın ağustosta 142 bin kişi artarak beklentilerin altında kalması ve imalat sektörünün son 7 aydır daralması durumun ciddiyet kazandığını gösteriyor. Çin’in petrol talebinin de yavaşladığı ve ülkenin yıllık bazda petrol ithalatında ilk kez bir düşüş kaydettiği belirtiliyor.

Editör: Mehmet Çetil