Adli tatil, her yıl belirli tarihlerde adli işlemlere ara verilmesini kapsayan bir süreçtir. 2024 yılı için adli tatil süreci 20 Temmuz’da başlamış olup, 31 Ağustos’ta sona erecektir. Ancak, yeni adli yılın başlangıcı 1 Eylül’e denk geldiğinden, adli yılın resmi olarak başlaması 2 Eylül 2024 tarihinde yapılacak Yargıtay töreni ile gerçekleştirilecektir.

Adli Tatilde Hangi Davalar Görülüyor?

Adli tatil süresince, bazı önemli dava ve işlemler devam etmektedir. Bu süreçte görülen dava ve işler şunlardır:

Geçici Hukuki Koruma: İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma talepleri, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılan itirazlar.

Abdurrahman Ay kimdir, suçu ne? Abdurrahman Ay çetesi çökertildi mi? Abdurrahman Ay kimdir, suçu ne? Abdurrahman Ay çetesi çökertildi mi?

Aile Hukuku: Nafaka davaları, soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ve işler.

Nüfus İşlemleri: Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi davaları.

İş Hukuku: Hizmet akdi veya iş sözleşmesi nedeniyle işçilerin açtığı davalar.

Ticaret ve İflas İşlemleri: Ticari defterlerin kaybı nedeniyle kayıp belgesi talepleri, kıymetli evrakın kaybı ile ilgili iptal işlemleri, iflas ve konkordato işlemleri, sermaye şirketleri ve kooperatiflerin yeniden yapılandırılması.

Keşif ve İvedi İşlemler: Adli tatilde yapılması karar verilen keşifler, tahkim hükümleri çerçevesinde mahkemenin görev alanına giren işler, çekişmesiz yargı işleri ve kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.

Adli Tatil Sürecinde Nöbetçi Mahkemeler

Adli tatil boyunca, Danıştay ve Yargıtay gibi yüksek yargı organlarında nöbetçi heyetler görev yapmaktadır. Danıştay, yalnızca "yürütmenin durdurulması" taleplerini karara bağlarken, Yargıtay’da ceza ve hukuk daireleri tutuklu sanıklarla ilgili dosyalara bakmaktadır. Anayasa Mahkemesi ise adli tatil kapsamına girmemektedir.

Editör: Havva Andırır