- Yargı Paketi’nin ne zaman yürürlüğe gireceği konusu, Adalet Bakanlığı ve kamuoyunun gündeminde önemli bir yer tutuyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketi’nin Ekim ayında yürürlüğe girmesi planlandığını açıkladı. Tunç, paketin arabuluculuk sistemini daha da etkinleştirmeye yönelik önemli düzenlemeler içerdiğini belirtti. Ayrıca, tecrübeli hukukçuların arabulucu olabilmesine yönelik değişiklikler ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine verilen önemin altını çizdi.
9. Yargı Paketinde Neler Var?
Son olarak TBMM Adalet Komisyonu tarafından kabul edilen 9. Yargı Paketi, bazı kanunlarda önemli değişiklikler getirmektedir. Paket kapsamında, İcra ve İflas Kanunu’nda yapılan düzenlemelerle elektronik ortamda açık artırma süreçlerine dair yeni kurallar getirilmiştir. Açık artırma süresinin son 10 dakikasında yapılan yeni teklifler, sürenin 3 dakika uzatılmasını sağlayacak. Uzama sürelerinin toplamı bir saati geçemeyecek ve bu süre Adalet Bakanlığı tarafından kısaltılabilir veya uzatılabilir.
9. Yargı Paketi Maddeleri Nelerdir?
- Yargı Paketi’nin içerdiği diğer düzenlemeler de dikkat çekmektedir. Avukatlık Kanunu'nda, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda değişiklikler yapılacak. Adli yardım ödeneği, barolar arasında nüfus oranlarına göre dağıtılacak. Ayrıca, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nda soru sayısı artırılacak ve yeni hukuk alanları eklenecek. Bu değişiklikler, sınavların kapsamını genişletirken, sınavlara ilişkin düzenlemeler de yapılacak.
9. Yargı Paketi’nin Uygulama Şekli Nasıl Olacak?
- Yargı Paketi’nin uygulanma şekli, çeşitli kanunlarda yapılacak değişikliklerle belirlenmiştir. Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemeleri’nde tek hakimle çözümlenecek davalar için parasal sınırlar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Bu düzenlemeler, davaların çözüm süreçlerinde önemli değişiklikler getirecek ve uygulama sürecinde yeni standartlar oluşturacaktır.
Editör: Mehmet Çetil