31 Mart'ta gerçekleşecek olan mahalli idareler seçimlerinde oy kullanacak seçmenler, kimlik kartlarını kaybettiklerinde oy kullanıp kullanamayacaklarını merak ediyor. Peki, ehliyet veya pasaportla oy kullanmak mümkün mü? Kimliksiz oy kullanılabiliyor mu?

3 Mayıs akaryakıt fiyatı benzine bomba zam, otogaza ise indirim var, işte güncel akaryakıt fiyatları 3 Mayıs akaryakıt fiyatı benzine bomba zam, otogaza ise indirim var, işte güncel akaryakıt fiyatları

KİMLİKSİZ OY KULLANILABİLİR Mİ?

Seçmenlerin oy kullanabilmeleri için kimliklerini kanıtlamaları gerekiyor. Kimlik kartını kaybedenlerin oy kullanabilmesi için TC pasaportu veya sürücü belgesi (ehliyet) gibi kimlik niteliğinde belgeleri bulunması gerekiyor. Bu belgeleri ibraz eden kişiler, oy kullanma işlemini gerçekleştirebiliyorlar.

Ancak, ehliyet veya pasaportu olmayan ve kimliklerini kaybeden seçmenlerin oy kullanabilmeleri için nüfus müdürlüklerine başvurarak geçici kimlik belgesi alması gerekiyor. İçişleri Bakanlığı'nın yapmış olduğu açıklamaya göre, seçmenlerin mağduriyet yaşamamaları için 30 Mart 2024 Cumartesi ve 31 Mart 2024 Pazar günleri nüfus müdürlüklerinin açık olacağı belirtilmiştir. Bu süreçte geçici kimlik belgesi alarak oy kullanabileceklerdir.

Geçici kimlik belgesi, resmi bir evrak olarak kabul edilecek ve seçmenler bu belgeyi ibraz ederek oy kullanabileceklerdir. Bu sayede, kimliklerini kaybeden seçmenlerin oy kullanma hakları korunmuş olacaktır.