Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), Türkiye'de lise eğitimini tamamlayan öğrencilerin akademik başarılarını ölçen bir sistem olarak bilinmektedir. OBP, öğrencilerin ortaöğretimde aldıkları diploma notlarına dayanarak hesaplanır ve 250 ile 500 arasında bir değer alır.

YKS Puanı İçindeki Yeri

ÖSYM tarafından 2024 YKS kılavuzunda yapılan düzenleme ile her adayın OBP'si, sınav puanlarına eklenerek yerleştirme puanları hesaplanır. OBP'nin sınav puanlarına eklenmesi için 0,12 katsayısı kullanılır. Bu sayede adayların YKS sınav puanlarına eklenen OBP, yerleştirme sürecinde önemli bir faktör haline gelir.

OBP Nasıl Hesaplanır?

OBP hesaplaması, adayların ortaöğretimdeki diploma notları üzerinden yapılır. Diploma notu, 100 üzerinden değerlendirilir ve 5 ile çarpılarak OBP'ye dönüştürülür. Örneğin, diploma notu 50 olan bir öğrencinin OBP'si 250 olurken, diploma notu 100 olan bir öğrencinin OBP'si 500 olur.

E-Devlet Üzerinden Sözleşmeli Öğretmenlik Mülakat Sonuçları Sorgulama: 2024 Yılı Mülakat Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak ve Sonuçlara Nasıl Ulaşılır? E-Devlet Üzerinden Sözleşmeli Öğretmenlik Mülakat Sonuçları Sorgulama: 2024 Yılı Mülakat Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak ve Sonuçlara Nasıl Ulaşılır?

Önemli Detaylar

OBP hesaplamasında, Türkiye genelindeki ortaöğretim başarıları dikkate alınır ve okul bazında farklılıklar yapılmaz. Diploma notu bildirilmeyen adaylar için diploma notu 50 olarak kabul edilir.

OBP'nin YKS puanlarına eklenmesi, öğrencilerin yerleştirme sürecindeki tercihlerinde önemli bir belirleyici olabilir. Bu sistem, öğrencilerin lise eğitimindeki akademik performanslarının üniversiteye girişteki etkisini göstermek için kullanılır.

Editör: Havva Andırır