Kurban Bayramı yaklaşırken bayram namazı hakkında merak edilen sorular gündeme geldi. Bayram namazı, İslam dininde Ramazan ve Kurban bayramlarında kılınan özel bir namazdır. Bu namaz genellikle sabah erken saatlerde cemaatle birlikte kılınır ve bayramın ruhuna uygun bir atmosferde gerçekleştirilir. Peki bayram namazı farz mı, sünnet mi? Bayram namazı evde kılınır mı?

BAYRAM NAMAZI FARZ MI, SÜNNET Mİ?

Bayram namazının hükmü İslam mezheplerine göre farklılık göstermektedir:

Hanefî Mezhebi: Bayram namazı, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir.

Şâfiî ve Mâlikî Mezhepleri: Bayram namazı müekked sünnet olarak kabul edilir.

Hanbelî Mezhebi: Bayram namazı farz-ı kifâye olarak kabul edilir.

Ahu Tuğba'nın Vefatı Şüpheli Ölüm Olarak mı İnceleniyor? Cenaze Türkiye'ye Ne Zaman Nakledilecek? Ahu Tuğba'nın Vefatı Şüpheli Ölüm Olarak mı İnceleniyor? Cenaze Türkiye'ye Ne Zaman Nakledilecek?

Bayram namazının sıhhat şartları, Hanefîler'e göre, hutbe hariç, cuma namazının sıhhat şartları ile aynıdır. Hutbe cuma namazında sıhhat şartı olduğu halde, bayram namazında sünnettir. Hutbe cuma namazında namazdan önce, bayram namazında ise namazdan sonra okunur.

BAYRAM NAMAZI EVDE KILINIR MI?

Bayram namazının sahih olması için cemaatle kılınması gerekmektedir. Ancak bazı mezheplerde evde kılınma durumu farklı değerlendirilir:

Hanefî Mezhebi: Bayram namazının cemaatle kılınması şarttır. Cemaatle kılamayan kimsenin bayram namazını kaza etmesi gerekmediği gibi, tek başına kılması da gerekmez. Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekât olarak duhâ/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehabtır.

Şâfiî Mezhebi: Bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Ancak değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler. Şafiilere göre yalnız başına kılacak kimsenin hutbe okuması şart değildir.

Editör: Zeliha YAKUT