Gaziantep’in meşhur yemeği içli köfte, Yunan mutfağında da ilgi görmeye başladı ve burada "Soutzoukakia" adıyla anılıyor. Bu yeni yemek tarifi, baharatlı kıyma köftelerinin domates sosunda pişirilmesiyle hazırlanıyor ve son zamanların en merak edilen tarifleri arasında yer alıyor.

Soutzoukakia Tarifi ve Malzemeleri

Yunan usulü içli köfte olan Soutzoukakia'nın yapımı için gerekli malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

Köfte Harcı için Malzemeler:

FED Eylül 2024 Faiz Kararı Hangi Tarihte ve Saatte Açıklanacak? PPK Toplantısı Tarihi ve Piyasalar Üzerindeki Etkileri Neler Olacak? FED Eylül 2024 Faiz Kararı Hangi Tarihte ve Saatte Açıklanacak? PPK Toplantısı Tarihi ve Piyasalar Üzerindeki Etkileri Neler Olacak?

Yaklaşık 500 gram dana veya kuzu kıyması
1 adet rendelenmiş soğan
2 diş ezilmiş sarımsak
1,5 dilim bayat ekmek (ufalanmış)
1 adet yumurta
1 çay kaşığı kimyon, tarçın, karabiber, tuz
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı ince doğranmış taze maydanoz
Domates Sosu için Malzemeler:

2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak (ezilmiş)
400 gram doğranmış domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1-2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru kekik
1-2 su bardağı su

K Ç F T R E
Hazırlık Aşamaları

Köfte Harcının Hazırlanması: Kıyma bir kaseye alınır ve üzerine rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, yumurta, bayat ekmek, kimyon, tarçın, tuz, karabiber, zeytinyağı ve ince doğranmış maydanoz eklenir. Malzemeler iyice karıştırılarak homojen bir harç elde edilir. Hazırlanan harç streç filmle kapatılarak buzdolabında 30 dakika dinlendirilir.

Köftelere Şekil Verme: Dinlenen köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak oval şekil verilir. Bir tavada zeytinyağı ısıtılır ve köfteler her iki tarafı da kızarana kadar hafifçe pişirilir. Köftelerin tamamen pişmesine gerek yoktur, sadece dışlarının mühürlenmesi yeterlidir.

Domates Sosunun Hazırlanması: Başka bir tencerede zeytinyağı ısıtılır ve ezilmiş sarımsak eklenerek bir dakika sote edilir. Ardından doğranmış domatesler, domates salçası, şeker, tuz, karabiber ve kuru kekik eklenir. Karışım kaynatılır ve su eklenerek sos kıvam alana kadar pişirilir.

Pişirme Aşaması: Kaynayan domates sosunun içine kızartılmış köfteler yerleştirilir. Kısık ateşte köfteler tamamen pişene kadar (yaklaşık 20-25 dakika) sosla birlikte pişirilir. Pişme sürecinde köftelerin her tarafına sosun eşit şekilde yayılması için ara sıra çevrilir.

Servis: Pişen Soutzoukakia köfteleri servis tabağına alınır ve üzerine hazırlanan domates sosu bolca dökülür. Yanında pilav, patates püresi veya taze ekmek ile servis edilebilir.

Editör: Havva Andırır