Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından, bazı adaylar üniversiteye yerleşemeyebilir. Bu durumda, YKS ek tercih ve yerleştirme süreci devreye girer. 2024 yılı için YKS ek tercih tarihleri ve prosedürleri hakkında detaylı bilgi aşağıda sunulmuştur.

YKS Ek Tercih Tarihleri Belli Oldu mu?

2024 YKS ek tercih tarihleri henüz ÖSYM tarafından resmi olarak açıklanmamıştır. Ancak, genellikle ek tercihler için sürecin YKS sonuçlarının açıklanmasından sonra birkaç hafta içinde başlayacağı öngörülmektedir. Adayların, ÖSYM'nin resmi web sitesi ve duyuruları takip ederek güncel tarihleri öğrenmeleri gerekmektedir.

Kimler YKS Ek Tercih Yapabilir?

YKS ek tercih, asıl yerleştirme sonuçlarına göre üniversiteye yerleşemeyen adaylar için sunulan bir fırsattır. Yani, ilk tercih sonuçlarında herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar ek tercih yapma hakkına sahiptir. Ek yerleştirme, ayrıca merkezi yerleştirmede yerleşmiş olan adaylar için geçerli değildir.

YKS Ek Yerleştirme Nasıl Yapılır?

Yükseköğretim programlarına yapılan kayıt işlemlerinin ardından, boş kalan kontenjanlar ÖSYM'ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2024 YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlara merkezi olarak ek yerleştirme yapılacaktır. Adaylar, boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme sürecine katılabilirler.

Ek Yerleştirme Ücreti Ne Kadar?

Ek yerleştirme için adaylardan 80,00 TL tercih ücreti alınacaktır. Ek yerleştirme tercihini yapan adayların, belirlenen ücretin yatırılması zorunludur. Ücreti yatırmayan adayların tercihleri geçersiz sayılacaktır ve yerleştirme işlemlerine dahil edilmeyecektir.

66Bb0C1D37446C2415402182

YKS Ek Tercih Sonuçları Son Dakika Açıklandı mı ne zaman açıklanacak? 2024 YKS Ek Tercih Sonuçları Ne Zaman ve Hangi Gün İlan Edilecek? YKS Ek Tercih Sonuçları Son Dakika Açıklandı mı ne zaman açıklanacak? 2024 YKS Ek Tercih Sonuçları Ne Zaman ve Hangi Gün İlan Edilecek?

Ek Tercih Ücreti İade Edilir mi?

ÖSYM tarafından yatırılan tercih ücreti, her ne sebeple olursa olsun iade edilmeyecek ve devredilmeyecektir. Bu nedenle adayların, tercih ücretini yatırmadan önce tüm bilgileri dikkatlice kontrol etmeleri önemlidir.

Kimlerden Ek Yerleştirme Ücreti Alınmaz?

ÖSYM Yönetim Kurulu'nun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ve gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır. Bu kişiler, ek yerleştirme ücretinden muaf tutulmaktadır.

Adayların, ek tercih ve yerleştirme süreci hakkında güncel bilgileri ve tarihleri ÖSYM’nin resmi duyurularından takip etmeleri önerilir.

Editör: Zeliha YAKUT