Hafta sonu, 3 milyondan fazla aday Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran'da düzenlenecek YKS'ye 3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu. Sınav detayları arasında, sakız çiğneme yasağı merak konusu oldu.

YKS Ne Zaman?

YKS, 8 ve 9 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran Cumartesi günü saat 10.15'te başlayacak ve 165 dakika sürecek. Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 9 Haziran Pazar günü saat 10.15'te başlayacak ve 180 dakika sürecek. Yabancı Dil Testi (YDT) ise aynı gün saat 15.45'te başlayacak ve 120 dakika sürecek.

Sınav Girişinde Dikkat Edilecekler

ÖSYM'nin açıklamasına göre, sınava girecek adayların yanlarında belirli eşyaları getirmeleri yasaktır. Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar, kulaklık, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş ve diğer takılar, anahtarlık, araç anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalar, her türlü elektronik veya mekanik cihaz, delici ve kesici aletler, ateşli silahlar, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi ve yiyecek içecek gibi eşyalar sınav alanına getirilemez. Ayrıca, adayların banka ve kredi kartı gibi kartları da yanlarında bulundurmaları yasaktır.

YKS'de Sakız Çiğnemek Yasak mı?

Geçtiğimiz yıllarda ÖSYM, sınav görevlilerine bazı önemli uyarılarda bulundu. Bu uyarılar arasında sınav esnasında herhangi bir şey yiyememe, içememe ve sakız çiğneyememe de yer almaktadır. Görevliler, sınav sırasında kendi aralarında konuşmayacak, adayın başında beklemeyecek ve kıyafetlerine dikkat edecekler. Ayakkabılarının sınav salonunda ses çıkarmayacak şekilde olması gerekecek ve kimlik kontrolü sırasında adayların dikkatini dağıtmamaya özen gösterecekler. Özetle, 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek YKS'ye katılacak adaylar, sınav sırasında sakız çiğneyemezler. ÖSYM'nin bu kuralları, sınavın düzenli ve adil bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla belirlenmiştir. Sınav günü, adayların ve görevlilerin bu kurallara uymaları büyük önem taşımaktadır.