Bu besinleri asla yıkamayın! Uzmanların yıkanmamasını önerdiği 5 besin nelerdir ve bu besinlerin yıkanması neden sağlık açısından risklidir? Bu besinleri asla yıkamayın! Uzmanların yıkanmamasını önerdiği 5 besin nelerdir ve bu besinlerin yıkanması neden sağlık açısından risklidir?

Sputnik V Rus aşısı, viral vektör yöntemi ile geliştirilen bir Rus aşısı olarak bilinir. Corona virüs salgını ile hayatımıza giren bu aşının diğer bir ismi ise Gam - Covid - Vac olarak geçer. Sputnik V Rus aşısı Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü tarafından üretilir.

Covid-19 aşısı adayı olarak 11 Ağustos 2020 senesinde Rusya sağlık bakanı tarafından aşının haberi duyuruldu. Sputnik V Rus aşısı, 8 Ağustos 2020 senesinde bilimsel raporlar aracılığı ile güvenilirliği ispat edilmiş bir aşıdır. Sputnik V Rus aşısı, kişilerin covid-19 döneminde salgının etkilerinden daha az zarar görmelerini sağlar.

Sputnik V Rus Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Sputnik V Rus aşısı Covid salgını ile birlikte kullanılmaya başlanmıştır. Aşı piyasaya çıkarıldıktan sonra öncelikle güvenilirliği test edilmiştir. Güvenilir olduğu ispatlandıktan sonra ise vatandaşlara uygulanmaya başlanmıştır.

Covid döneminde uygulanan Sputnik V Rus aşısı yapıldıktan sonra ikinci doz için üç hafta beklenmelidir. Üç hafta sonrasında ise aşının ikinci dozu uygulanır. İlerleyen süreçlerde gerekli olması halinde ise aşının üçüncü dozu uygulanabilir.

Sputnik V Rus Aşısı Hangi Durumlarda Yapılır?
Sputnik V Rus aşısı, Covid-19 salgının tekrar yaşanması halinde yapılması gereken bir aşıdır. Bu süreçte salgının farklı varyantlarının ortaya çıkıp çıkmadığı da oldukça önemlidir. Aşının içerisindeki etken maddelerin farklı Covid varyantına fayda sağlayıp sağlamayacağı hakkında net bir bilgi yoktur.

Böyle bir durumun yaşanması halinde eski varyant tekrar ortaya çıkarsa Sputnik V Rus aşısının uygulanması mümkündür. Farklı varyantlarda bu aşının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmek için ise bazı bilimsel çalışmalar yapılır. Bu çalışmaların sonucunda aşının kullanılıp kullanılamayacağına karar verilir.

Sputnik V Rus Aşısı Faydaları Nelerdir?

Sputnik V Rus aşısı faydaları arasında en önemlisi, aşı olan kişilerin Covid-19'a karşı bağışıklık kazanıyor olmasıdır. Grip benzeri rahatsızlıklar ile benzerlik gösteren virüslere karşı da etkili olduğu bilinir. Sputnik V Rus aşısı faydaları göz önünde bulundurulduğunda, özellikle Covid döneminde bu aşıyı yaptırmak gerekir. Aşının içerisinde yer alan mikroorganizmalar canlıdır. Bu sebeple kişide hastalık yapmaz.

Tek doz uygulanan Sputnik V Rus aşısı, hane içerisinde Covid-19 bulaşma riskini % 50 oranda azaltır. İki doz uygulanmış olan aşının faydaları bu gibi dönemlerde çok daha etkili olur. Aşı olan kişilerin vücudunda, corona virüs ile savaşacak antikorlar üretilmeye başlar. Böylelikle kişi bu salgının etkilerinden maksimum oranda korunmaya başlar.

Sputnik V Rus Aşısı Yasal Olarak Zorunlu Mu?
Sputnik V Rus aşısının ülkemizde yasal olarak bir zorunluluğu olduğu bilinmiyor. Farklı ülkelerde ise bu aşının yasal olarak zorunlu olma ihtimali bulunur. Türkiye'de Covid-19 salgını ile mücadele için farklı covid-19 aşıları da vatandaşlara sunuldu.

Herkesin aşı olması zorunlu hale gelmiş olsa da hangi aşıyı olacaklarına vatandaşlar kendileri karar verme hakkına sahiptir. Aynı zamanda Sputnik V Rus aşısının Covid-19'a bağlı olarak gerçekleşen ölümleri yüksek oranda azalttığı hakkında da bazı bilgiler vardır. Bu bilgiler göz önüne alınarak kişilerin aşı olması daha doğru olacaktır.

Sputnik V Rus Aşısı Koruması Kaç Yıl Sürer?
Rus aşısı olarak bilinen Sputnik V'nin yüksek oranda koruma sağladığı bilinir. Fakat bu aşının insanları kaç yıl boyunca Covid-19'dan koruduğu net olarak bilinmez. Ülkelerin sağlık bakanlarının yaptığı açıklamalar göz önünde bulundurularak aşı olunması gerekir. Aşının kaç yıl koruma sağladığı hakkında net bir bilgi olmasa da kişileri % 91,6 oranında koruduğu bilinir.

Gebelikte (Hamilelikte) Sputnik V Rus Aşısı Uygulanabilir Mi?

Anne adaylarının hamilelik döneminde bünyeleri farklı tepkiler verebilir. Bu sebeple anne adaylarının covid-19 aşısı yaptırılıp yaptırılmaması konusunda birtakım kararsızlıklar meydana geldi. Ülkemizde sağlık bakanı tarafından yapılmış olan açıklamalara göre Covid-19 aşılarının düşük riskine sebebiyet vermediği bilinir.

Yapılmış olan bu açıklama Sinovac ve Biontech aşıları için geçerlidir. Sputnik V Rus aşısının da gebelik sürecinde uygulanabileceği bilinir. Yapılan aşılamalar sonrasında bu aşının gebelik sürecinde ciddi bir yan etkisi olmadığı gözlemlendi.

Sıkça Sorulan Sorular

SPUTNİK V RUS AŞISI YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Sputnik V Rus aşısı yan etkileri arasında ilk sırada ciltte kızarıklık oluşumu yer alır. Aşı olunan bölgede şişkinlik oluşumu ve ağrı hissi de Sputnik V Rus aşısı yan etkileri arasında bulunur. Bunların dışında ise kişide baş ağrısı oluşumu gözlemlenebilir. Aşı sonrasında kişide oluşabilecek yan etkiler şu şekilde bilinir;

-Ateşlenme
-Mide bulantısı ve kusma
-Kas ağrısı
-Titreme
-Yorgunluk

SPUTNİK V RUS AŞISI ALERJİ OLUŞUMUNA SEBEBİYET VERİR Mİ?
Sputnik V Rus aşısı olan kişilerde herhangi bir alerjik reaksiyon ortaya çıkmadı. Fakat her bünye birbirinden farklı bir yapıya sahiptir. Bazı hassas bünyelerde aşıya bağlı olarak farklı problemler oluşabilir. Sputnik V Rus aşısı, aşı olan kişilerde herhangi bir alerji oluşumuna sebebiyet vermez.

Yine de bu gibi durumlarda sağlığınızı riske atmamalı ve hastanede mutlaka beklemelisiniz. İlerleyen günlerde ise herhangi bir sorun meydana geldiğinde, direkt olarak sağlık kuruluşlarına gitmeniz gerekir.

ALERJİSİ OLAN KİŞİLERİN SPUTNİK V RUS AŞISI OLMASI ZARARLI MIDIR?
Alerjisi olan kişilerde rahatlıkla Sputnik V Rus aşısı olabilir. Fakat her ihtimale karşı alerjisi olan kişilerin, bu tarz aşıları sağlık ocakları yerine hastanelerde olması gerekir. Hastanede aşı olduktan sonra ise ortalama yarım saat beklemek gerekir.

Bunun sebebi ise aşıya ve alerjik duruma bağlı olarak herhangi bir sorun yaşanma ihtimalinin göz önünde bulundurulmasıdır. Böyle bir durum yaşanması halinde doktorlar hastaya acil müdahale edebilmelidir. Kişilerin aşı içerisinde yer alan bir etken maddeye alerjisi olması da mümkündür. Bu gibi durumların yaşanmaması için hastanelerde ve doktor kontrolünde aşı yapılması daha güvenli olacaktır.

SPUTNİK V RUS AŞISININ YAN ETKİLERİ NASIL HAFİFLETİLİR?
Sputnik V Rus aşısının yan etkileri ortalama olarak iki üç gün sonra görülmeye başlayabilir. Aşıya bağlı olarak oluşan yorgunluk hissi, sıvı tüketimi ve istirahat ile geçer. Aşı sonrasında oluşan baş ağrılarında ise içerisinde parasetamol bulunan ağrı kesicileri tüketmek faydalı olacaktır.

Aşının uygulandığı bölgede kızarıklık, şişlik ya da ağrı oluşması halinde ise aşı olunan bölgeye soğuk su ile ıslatılan bir bez ya da havlu koyulabilir. Aşı olunan bölgenin yukarıda tutulması da etkili olacaktır. Bölgeye direkt olarak buz uygulamaktan da kaçınmak gerekir. Aşı bölgesinde oluşan ağrıda da baş ağrısında olduğu gibi parasetamol içeren ağrı kesiciler tercih edilmelidir.

Oluşan ateşlenme ve titremede de yine ağrı kesici tüketilmeli ve istirahat edilmelidir. Bol su tüketimi de bu noktada oldukça önemlidir. Kusma ve ishal sorunlarında da sıvı tüketimini artırmak gerekir. Bu belirtiler meydana geldiğinde evde uygulanabilecek seçenekler değerlendirilir.

Bunlar uygulandıktan sonrasında ise hala belirtiler geçmediyse en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Gerekli durumlarda hastaya serum verilerek bu yan etkiler ortadan kaldırılır.