Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar, 13 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla erişime açıldı. Adaylar, sonuçlarını öğrenmek için ÖSYM'nin resmi sonuç sorgulama sistemi olan sonuc.osym.gov.tr adresini kullanabilirler. Sonuçlar, T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile sorgulanabilir.

YKS Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklandı?

YKS tercih sonuçları, 13 Ağustos 2024 tarihinde saat 10:10'da ÖSYM tarafından duyuruldu. Adaylar, sonuçlarını ÖSYM'nin sonuç ekranı üzerinden öğrenebilirler. Yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adreslere gönderilmeyecek, bu nedenle adayların sonuçlarını online olarak kontrol etmeleri gerekmektedir.

YKS Tercih Sonuçlarına Nasıl Bakılır?

YKS tercih sonuçlarına erişim, ÖSYM'nin sonuc.osym.gov.tr adresi üzerinden sağlanmaktadır. Adaylar, T.C. kimlik numarası ve şifresi ile sisteme giriş yaparak yerleştirme sonuçlarını öğrenebilirler. Sistem, kullanıcıların kişisel bilgilerini güvenli bir şekilde sorgulamalarına olanak tanır. Sonuç sorgulama işlemi için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Üniversite Kayıtları Ne Zaman Yapılacak?

2024 YKS sonuçlarına göre bir yükseköğretim programına yerleşme hakkı kazanan adaylar için kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıt işlemleri ise 19-21 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Adayların, yerleştirildikleri üniversitelere belirtilen tarihlerde başvurmaları ve kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir.

66B7E8Fe37446C2415400F2D-1

Kayıt İçin Hangi Belgeler Gerekli?

Üniversite kayıtları için adayların aşağıdaki belgeleri sağlamaları gerekmektedir:

a) Mezun olduğu ortaöğretim kurumundan alınmış diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi.

b) Yükseköğretim kurumlarına kayıt işlemlerinde YÖKSİS veri tabanında başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olduğunun tespit edilmesi durumunda, ortaöğretim diplomasının aslı olmadan da kayıt yapılabilir.

c) Ek puan ile yerleşen adayların diplomasında belirtilmeyen alanları varsa, mezun olduğu okul ve alandan resmî bir belge.

Ortaöğretim KPSS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2024 KPSS Sonuçları İçin ÖSYM Takviminde belirtilen Tarih ve Sorgulama Bilgileri Ortaöğretim KPSS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2024 KPSS Sonuçları İçin ÖSYM Takviminde belirtilen Tarih ve Sorgulama Bilgileri

ç) Üniversiteler tarafından talep edilebilecek 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf.

d) Katkı payı veya öğretim ücretinin ödendiğine dair belge.

e) Üniversite tarafından belirlenip ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya onaylı suretleri.

Mezuniyet Durumu ve Geçici Kayıt

Ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınavına girecek adaylar için geçici kayıtlar yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 31 Aralık 2024 tarihine kadar yükseköğretim kurumlarına ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları tamamlanacaktır. Açık Öğretim Liseleri öğrencileri için bu süre 31 Ocak 2025'tir. Belirtilen tarihlerde mezuniyet belgelerini ibraz etmeyen adayların geçici kayıtları silinecektir.

Askerlik Durumu ve Kredi Bilgileri

Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların askerlik durumları, üniversiteler tarafından buradan kontrol edilebilir. Adayların askerlik ve kredi konularında ayrıntılı bilgi almak için ilgili askerlik şubelerine, üniversite rektörlüklerine veya Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekmektedir.

Editör: Zeliha YAKUT